Obligativitatea certificatului medical la angajare. Cui revine raspunderea?

Angajare si Concediereraspunderecontract de muncacertificat medicalCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom analiza mai jos ce risca o societate in cazul in care, la incheierea unui contract cu mai multi ani in urma, nu a fost prezentata la dosar adeverinta de la medicina muncii. Se va stabili astfel daca raspunderea revine societatii si daca salariatul risca sa piarda vechimea.

Art. 27 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, iar alin. (2) stabileste ca nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.

Asadar, nerespectarea obligatiei de angajare in munca numai in baza unui certificat medical care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci atrage sanctiunea nulitatii contractului individual de munca.

Codul muncii republicat reglementeaza in principal in art. 57 materia nulitatii contractului individual de munca. Astfel, conform acestor dispozitii legale, nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.

Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor. Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.

In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.

Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.

Asadar nulitatea unui contract individual de munca presupune ca aceasta a fost constatata fie prin acordul partilor, fie prin hotarare judecatoreasca. Cu alte cuvinte, nulitatea trebuie constatata in modurile prevazute de lege, in lipsa acestor constatari neputandu-se vorbi de un contract individual de munca nul.

Totodata, mentionam ca spre deosebire de dreptul comun (dreptul civil) in dreptul muncii nulitatea produce efecte numai pentru viitor, nu si pentru trecut. Astfel, chiar in situatia ipotetica in care s-ar constata prin acordul partilor sau prin hotararea instantei de judecata nulitatea CIM apreciem ca aceasta nu poate atrage pierderea vechimii in munca a salariatului odata ce constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.

Raspunderea pentru angajarea in munca fara indeplinirea cerintelor legale revine angajatorului. Astfel, conform art. 27 alin. (3) din Codul muncii, republicat, competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.

Amintim ca prin HG 857/2011 legiuitorul a stabilit si sanctionat o serie de contraventii  la normele din domeniul sanatatii publice de care se poate face vinovat angajatorul care nu asigura efectuarea examinarilor medicale conform legii.


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concediereraspunderecontract de muncacertificat medicalCodul muncii

Data aparitiei: 25 Septembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Obligativitatea certificatului medical la angajare. Cui revine raspunderea? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]