Indemnizatie conceciu cresterea copilului. In ce conditii nu se poate acorda acest ajutor?

Contributiiindemnizatie concediu cresterea copiluluiOUG 111/2010asociatdividende
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unei societati cu doi asociati, persoane fizice romane. Ambii asociati au incheiat si contract individual de munca la firma la care sunt asociati. Unul dintre acestia
solicita concediu de crestere a copilului pana la 2 ani.

Agentia de Prestatii Sociale a sugerat ca asociatul care intra in CCC sa cedeze partile sociale in totalitate celuilalt asociat pana la implinirea varstei de 2 a copilului. SRL-ul desfasoara activitate economica si inregistreaza venituri, dar nu a distribuit niciodata dividente asociatilor.

Vom stabili care este solutia corecta in aceasta situatie.

Solutia consultantului:

Conform art. 16 alin. (2) lit.  i) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Astfel cum se mentioneaza la art. 2 alin. (1) al ordonantei, veniturile din salarii, veniturile din activitati independente si veniturile din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt "denumite in continuare venituri supuse impozitului".

Astfel, veniturile din investitii (dividende) nu reprezinta "venituri supuse impozitului" in sensul OUG 111/2010. De aceea apreciez ca plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda daca beneficiarul acesteia realizeaza venituri din dividende.

De asemenea, avand in vedere prevederile legale citate apreciez ca sugestiile angajatilor Agentiei de Prestatii Sociale sunt neintemeiate.

La pct. 7 din Anexa nr. 1 a OMMFPS 1474/2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor se prevede astfel:

"De asemenea, in cazul asociatilor din cadrul unor societati comerciale, care nu pot prezenta documente care sa ateste faptul ca nu realizeaza venituri profesionale pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, asa cum se mentioneaza la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul in indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, denumite in continuare Normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, este suficienta declaratia pe propria raspundere a persoanei ca nu realizeaza astfel de venituri si data de la care solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului, datele si informatiile prezentate de respectiva persoana fiind supuse Codului penal cu privire la falsul in declaratii."

Prin urmare, beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului care are calitatea de asociat va da o declaratie pe proprie raspundere ca nu realizeaza venituri profesionale. Veniturile din dividende nu se incadreaza in categoria veniturilor profesionale.



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiiindemnizatie concediu cresterea copiluluiOUG 111/2010asociatdividende

Data aparitiei: 23 August 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Indemnizatie conceciu cresterea copilului. In ce conditii nu se poate acorda acest ajutor? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]