Stagiu de practica in Europa. Ce conditii trebuie sa indeplinim?

Angajare si Concedierestagiu de practicastagiarstagiiLegea Cherpion
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Persoanele care doresc sa urmeze un stagiu de practica in Europa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii si sa se informeze in prealabil.

Iata cateva aspecte pe care persoanele interesate trebuie sa le aiba in vedere inainte de a incepe un stagiu de practica intr-o alta tara:

Vizele

Daca nu sunteti un cetatean al UE, pentru a face un stagiu intr-o tara membra veti avea nevoie, cel mai probabil, de o viza de la Departamentul de imigrare a tarii in cauza (daca nu sunteti din Elvetia sau din Spatiul Economic European).

Stagiile, platit sau nu, sunt considerate a fi "lucru" in scopuri de imigrare. A face un stagiu fara a avea viza corecta poate fi ilegal. Daca sunteti prins, ati putea fi deportat si primi interdictie sa intrati in tara respectiva mai multi ani de zile. Furnizorul de stagiu ar putea fi amendat, ceea ce ar afecta, probabil, sansa dvs. la o referinta buna!

Structura Internship-ului

Unele tari europene au reguli cu privire la persoanele care pot face stagii si la modul in care acestea ar trebui sa fie structurate. "Legea Cherpion" din Franta este un exemplu bun. Este nevoie de un contract tripartit semnat intre angajator, intern si institutia de invatamant la care este inscris internul, durata stagiului fiind, in mod normal, limitata la sase luni. Legea prevede ca stagiile nu pot consta din activitati care ar putea fi realizate de catre un lucrator obisnuit in organizatie.

Plata si conditiile de munca

Multe stagii sunt neplatite si implica ore de lucru. Acest lucru nu este intotdeauna rau. Furnizorii ar putea suporta costuri semnificative oferind stagiarilor o experienta care ii pregateste pentru o cariera profitabila. Mai mult decat atat, un stagiu ar trebui sa dea o imagine reala a ceea ce inseamna, de multe ori, locuri de munca dificile, stresante. Cu toate acestea, exista situatii in care se poate profita ilegal de stagiarii.

In ciuda perceptiei comune contrare, stagiarii sunt adesea protejati de dreptul muncii. De exemplu, stagiari din Marea Britanie, care sunt clasificati ca "muncitori" (adica au contract si fac munca productiva pentru institutia sau societatea respectiva), sunt incadrati in categoria de persoane cu salariu minim si se tine cont, in cazul lor, de normele privind timpul de lucru. Fiind "muncitor", internul are dreptul la mai multe beneficii, cum ar fi concediu medical.

Tratament echitabil

Directiva-cadru UE privind egalitatea ocuparii fortei de munca si Directiva privind egalitatea rasiala protejeaza impotriva discriminarii la locul de munca si hartuirii pe criterii de varsta, handicap, orientare sexuala, religie si rasa. Acest lucru nu se aplica intotdeauna la stagii. Cu toate acestea, chiar si in cazul in care nu este strict ilegala, discriminarea stagiarilor nu este considerata acceptabila in majoritatea tarilor europene.

Sursa: costelgilca.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concedierestagiu de practicastagiarstagiiLegea Cherpion

Data aparitiei: 13 August 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stagiu de practica in Europa. Ce conditii trebuie sa indeplinim? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]