In Europa se poarta un model neobisnuit de contract

Angajare si Concedierecontracte de muncapiata munciiore de munca zeoacord pe proiect
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Noi contracte mai putin obisnuite par sa devina modelele preferate ale angajatorilor.  Astfel, alaturi de contractele pe care le stim deja, se incheie colaborari prin contractul cu zero ore de munca, cele care presupun un mini-job, contractul intermitent si alte modele care au atras atentia in ultimii ani.

In acelasi timp, aceste contracte de munca reprezinta o dovada a faptului ca o slujba cu norma intreaga si contract pe perioada nedeterminata nu se mai gaseste la fel de usor.

In Anglia, ar fi mai mult de un milion de persoane, potrivit unui studiu realizat de o organizatie de profesionisti in resurse umane, angajate in baza unui  "contract cu zero ore de munca." Caracteristica prinicipala a acestui tip de contract de munca este faptul ca acestea nu garanteaza nici timpul de lucru, nici un salariul minim, iar angajatul poate fi instiiintat cu privire la ziua sa de munca cu o zi inainte. Piata fortei de munca din Marea Britanie este caracterizata printr-o flexibilitate foarte mare, dar asa-numitele contracte de munca atipice au proliferat in intreaga Europa.

Europenii sunt din ce in ce mai mult ori nevoiti sa treaca printr-un loc de munca precar pentru a reintra pe piata fortei de munca. Un studiu german publicat anul trecut arata ca probabilitatea ca o persoana care cauta de munca sa gaseasca un contract cu durata nedeterminata in Europa au scazut cu 7,7% intre 1998 si 2008. "Calitatea ocuparii fortei de munca s-a deteriorat,"  se arata in studiu. Acest lucru este valabil in special in Italia (14%), Republica Ceha (27%) si Germania (7%). Multe tari europene au dezvoltat mai multe forme de contracte atipice din anii 2000.

In Germania, pe de alta parte, reforma pietei fortei de munca in 2003, condusa de Gerhard Schröder, a introdus inclusiv "mini-locuri de munca", contracte pentru somerii pe termen lung platite cu aproximativ 400 de euro pe luna, de obicei, limitate la 15 ore pe saptamana, care sunt scutite de impozite si contributii sociale. Astazi, 7,4 milioane de oameni au un astfel de mini-job si 1,4 milioane sunt platite cu mai putin de 5 euro brut pe ora.

Pentru a introduce mai multa flexibilitate pe piata muncii, Italia a creat in acelasi mod la inceputul anilor 2000, o serie de noi contracte temporare: "acord pe proiect", "contract intermitent", "furnizarea de servicii ". Acesta din urma, de exemplu, nu acorda benficiile protectiei sociale titularului sau. in prezent, aproape unul din doi italieni este angajat cu unul dintre cele trei tipuri de contracte.

Astazi, multe guverne europene (Spania, Italia, Portugalia si Franta) incearca sa promoveze angajarea prin contracte pe durata nedeterminata, prin subventionari, facilitand concedieri sau crescand impozitarea contractelor pe termen scurt.

Sursa: costelgilca.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concedierecontracte de muncapiata munciiore de munca zeoacord pe proiect

Data aparitiei: 12 August 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In Europa se poarta un model neobisnuit de contract Nota: 3.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]