Ministerul Muncii: Comunicat privind tinerii absolventi si indemnizatia de somaj datorata

Contributiiindemnizatia de somajtineri absolventiloc de muncaocuparea fortei de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Ministerul Muncii a emis recent un comunicat referitor la incadrarea in munca a tinerilor absolventi, precum si la indemnizatia de somaj acordata celor care nu isi gasesc un loc de munca dupa absolvire.

Astfel, dupa inscrierea la agentiile de ocupare a fortei de munca sau la alti furnizori acreditati de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii pot beneficia de informare si consiliere profesionala, mediere pentru identificarea unui loc de munca, formare profesionala gratuita prin programe care asigura initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea, specializarea si facilitati financiare.
 
Facilitati acordate absolventilor pentru stimularea incadrarii in munca:


Daca un absolvent se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, in perioada in care este inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca, acesta beneficiaza de o prima de incadrare, reprezentand o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta invigoare la data incadrarii.

Daca un absolvent se angajeaza cu program normal de lucru, in perioa­da de acordare a indemnizatiei de somaj poate beneficia de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Conditia este mentinerea raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.
 
Facilitati acordate pentru stimularea mobilitatii


Daca un absolvent se angajeaza in perioada in care beneficiaza de indemnizatia de somaj, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km, fata de localitatea de domiciliu, poate beneficia de o prima de incadrare, egala cu de doua ori valoarea indi­catorului social de referinta in vigoare la data acordarii. Daca se angajeazaintr-o localitate si urmare acestui fapt isi schimba domiciliul, poate beneficia de prima de instalare, reprezentand o suma egala cu de sapte ori valoarea indi­catorului social de referinta in vigoare la data instalarii.
 
Indemnizatia de somaj pentru absolventi

Absolventii care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu reusesc sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, beneficiaza de indemnizatie de somaj. Aceasta nu se acorda automat tuturor celor care s-au inscris in termenul legal de 60 de zile de la absolvire, ci se acorda la cerere..
 
Cererea se depune de catre solicitant la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu/resedinta.
 
Un absolvent poate beneficia de indemnizatia de somaj daca in termen de 60 de zile de la absolvire s-a inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca
din raza de domiciliu sau resedinta sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat, nu a reusitsa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului, nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.

Indemnizatia de somaj pentru absolventi se acorda la cerere, pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa. Cuantumul reprezinta 50% din valoarea indicatoru­lui social de referinta in vigoare, iar indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data expirarii termenului de 60 de zile de la data ab­solvirii (data absolvirii este data de intai a lunii urmatoare celei inscrise pe diploma sau, dupa caz, pe certificatul de studii eliberat de catre institutia de invatamant, daca in cuprinsul acestora nu se specific in mod expres o anumita data de absolvire ) Indemnizatia se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
 
Sursa: Ministerul Muncii

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiiindemnizatia de somajtineri absolventiloc de muncaocuparea fortei de munca

Data aparitiei: 09 August 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministerul Muncii: Comunicat privind tinerii absolventi si indemnizatia de somaj datorata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]