SSM: Raspunderea pentru incheierea CIM revine in mod firesc angajatorului

Protectia Munciiraspunderea angajatoruluisanciuni ITM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va solicitam sprijinul intr-o situatie cu care nu ne-am mai intalnit pana acum, si care ne-a creat foarte mari probleme.

O persoana aflata in somaj a depus actele pentru angajare la societatea noastra. Dosarul de angajare a fost complet, s-au facut toate demersurile catre AJOFM (anuntarea locului de munca vacant pe care urma sa il ocupe salariatul precum si instiintarea incadrarii persoanei respective) s-a intocmit CIM in forma scrisa si s-a introdus in REVISAL.

Acum intervine problema, si anume: fiind firma si cu activitate in constructii fluctuatia este foarte mare, se incheie uneori foarte multe CIM intr-o singura zi si nu intotdeauna salariati raman sa semneze contractele in ziua inregistrarii lor.
 
Circuitul actelor este mult mai greoi.
 
Asa s-a intamplat si acum, salariatul a plecat fara sa semneze CIM dar s-a prezentat a doua zi la locul de munca si a facut protectia muncii, semnand fisa individuala de instruire SSM.
Urmatoarea zi s-a prezentat la programul de lucru si fiind intrebat daca are CIM a raspuns afirmativ si ca a semnat fisa de protectia muncii. Seful superior ierarhic l-a trimis pe teren la lucrarea unde a fost repartizat si unde a prestat activitate timp de doua zile. Cand a fost contactat sa semneze CIM acesta nu a mai vrut spunand ca el nu este de acord si ca vrea sa se intoarca in somaj.

In urmatoarele zile nu s-a mai prezentat la lucru dar dupa aproape doua saptamanii a venit la serviciul resurse umane spunand ca el nu vrea sa aiba CIM ci vrea sa fie in somaj si trebuie sa ii "stergem" din REVISAL contractul.
Am incercat sa ii explic domnului respectiv ca CIM trebuie semnat, acesta fiind practic pus in executare. Contractul a fost facut pe o perioada determinata de o luna si o perioada de proba de 5 zile. Cand s-a prezentat la sediul firmei deja trecuse perioada de proba si nici nu a facut o notificare scrisa ca vrea sa renunte ca sa se poata intoarce in somaj.
 
In situatia data ne aflam in fata unei situatii de nulitate CIM.Conform atat prevederilor Codului muncii cat si a Codului de procedura civila, nulitatea unui CIM poate fi acoperita ulterior prin acordul partilor sau daca partile nu se inteleg, prin hotarare judecatoreasca.
 
Am inceput demersurile pentru acoperirea nulitatii prin trimiterea unei comunicarii salariatului dar lucrurile s-au precipitat datorita faptului ca acesta a facut sesizari atat catre AJOFM cat si catre ITM anuntand faptul ca el nu a semnat nici un contract de munca cu societatea cu toate ca a prestat activitatea pentru care a fost angajat timp de trei zile.
 
In urma controlului ITM ne-am ales cu amenda de 10.000 lei pentru primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui CIM, iar AJOFM ne solicita copie a contractului de munca conform instiintarii trimise de societate si in urma careia agentia a suspendat plata indemnizatiei de somaj.
 
Vrem sa stim daca ITM-ul poate sa dea amenda pe munca la negru in acest caz in care toate dovezile sunt mai mult decat concludente ca nu am avut nici cea mai mica intentie de a nu intocmii CIM pentru persoana respectiva si am facut toate demersurile necesare pentru a ne incadra in prevederile legale mai putin lipsa semnaturii salariatului pe CIM. Tinand cont de faptul ca ne aflam in fata unui caz de nulitate cred ca ITM-ul putea da doar un avertisment nicidecum o sanctiune, sau daca vrea sa dea sanctiune trebuie sanctionat si salariatul care declara singur ca a prestat activitate dar nu a semnat CIM ca el vrea sa fie in somaj. Dar se pare ca ITM-ul sanctioneaza intotdeauna numai angajatorii considerand ca numai acestia sunt vinovati cu toate ca legiuitorul a prevazut clar sanctiune de ambele parti pentru a putea fi combatuta munca la negru.
 
In concluzie vrem sa contestam in instanta amenda data de ITM si in acelasi timp sa rezolvam si nulitatea CIM, atata timp cat salariatul nu a vrut sa primeasca comunicarea deci nu s-a putut constata nulitatea de comun acord.
 
Ce se intampla in acest timp cu CIM in REVISAL? El nu poate fi inchis decat la data cand se constata nulitatea prin hotarare judecatoreasca, deci ramane activ. Si cu AJOFM cum procedam? Speram sa nu luam si de acolo amenda. Si am uitat sa va spun ca ITM-ul in procesul verbal de control ne-a dat masura sa incheiem CIM cu salariatul respectiv pana la data de 26.05.2013 de parca am putea sa obligam pe cineva sa semneze.
 
Consideram ca noi ca angajator am facut tot ce tinea de partea noastra, CIM a fost pus in executare chiar daca el nu a fost semnat, prin semnarea fisei de protectie a muncii si prestarea acivitatii pentru care a fost angajat.
 
Va rugam sa ne dati sfatul dumneavoastra cat mai repede deoarece ne aflam intr-o situatie pe care ne este greu sa o catalogam, ca fiind: dificila, delicata, neobisnuita.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Protectia Munciiraspunderea angajatoruluisanciuni ITM

Data aparitiei: 05 August 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Raspunderea pentru incheierea CIM revine in mod firesc angajatorului Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]