Se modifica unele masuri de protectia sociala in timpul muncii

SSM si PSIajutoareOrdonanta nr. 70/2011protectie socialasezonul rece
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va informam ca Ministerul Muncii a publicat, spre dezbatere, Proiectul de ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece.

Prin acest proiect se propune ajustarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei pentru persoanele si familiile cu venituri reduse, in contextul in care, in perioada sezonului rece 2013-2014, cheltuielile cu incalzirea locuintei vor fi mai ridicate fata de sezonul anterior din cauza cresterii pretului gazelor naturale cu aproximativ 12% si cu 10% la energie electrica. Scopul final este diminuarea impactului negativ asupra bugetului familiei si riscului de excluziune sociala.

Elementele de noutate aduse de proiect se refera la:

-          instituirea de ajutoare pentru incalzirea locuintei si pentru cei cei care utilizeaza energia electrica;

-          acordarea ajutoarelor de incalzire cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri la inceputul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului;

-          introducerea obligativitatii prezentarii de documente justificative referitoare la componenta familiei, veniturile realizate si situatia juridica a locuintei;

-          introducerea anchetei sociale pentru stabilirea dreptului, in special pentru ajutoarele destinate acoperirii costurilor de incalzire cu energie electrica;

-          introducerea indicatorului social de referinta (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor si nivelurilor de venituri, in conformitate cu prevederile art. 14 din Legea asistentei sociale nr.292/2011. in prezent, ISR are valoarea de 500 lei.

Acordarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu energie electrica sunt propuse ea fi acordate cu aceleasi limite de venituri ca si in cazul ajutoarelor pentru gaze naturale si lemne, carbuni, combustibili petrolieri, respectiv pana la 615 lei/persoana. Ajutoarele variaza intre 240 lei pentru familiile/persoanele cele mai sarace avand venituri de pana la 155 lei/persoana, si 48 lei pentru persoanele cu venituri intre 540,1 lei si 615 lei/persoana.

De asemenea, tinand cont de experienta sezoanelor reci anterioare, se impune introducerea obligativitatii prezentarii de documente justificative referitoare la componenta familiei, veniturile realizate si situatia juridica a locuintei si efectuarea anchetei sociale la stabilirea dreptului, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite si inregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate, ori acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de incalzire utilizate in aceeasi gospodarie.

Se estimeaza ca suma totala necesara acordarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu energie termica, gaze naturale, energie electrica si lemne este de 556,8 mil. lei, din care 176,8 mil. lei pentru perioada noiembrie si decembrie 2013 si 386,5 mil. lei pentru perioadele ianuarie-martie si noiembrie-decembrie 2014, sume care pot fi suportate din bugetul actual, respectiv din propunerea de buget pentru anul viitor.

Sursa: costelgilca.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSM si PSIajutoareOrdonanta nr. 70/2011protectie socialasezonul rece

Data aparitiei: 31 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se modifica unele masuri de protectia sociala in timpul muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]