Comisia a evaluat normele UE in ce priveste concedierile colective si transferul de intreprinderi

Angajare si ConcediereComisia Europeananormele UEconcedieri colectiveDirectiva UE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Comisia Europeana a publicat rezultatele unei evaluari menite sa identifice sarcinile excesive, suprapunerile, lacunele sau inconsecventele care ar fi putut aparea de la adoptarea a trei directive ale UE privind informarea si consultarea lucratorilor. Evaluarea politicilor, cunoscuta si sub numele de "verificare a adecvarii", se concentreaza pe directiva privind concedierile colective, directiva privind transferul de intreprinderi si directiva de stabilire a unui cadru general de informare si consultare a lucratorilor din CE.

Raportul constata ca cele trei directive ale UE sunt in general relevante, eficiente, coerente si se sustin reciproc. Beneficiile pe care acestea le genereaza depasesc probabil costurile.

Informarea si consultarea lucratorilor este cruciala pentru a anticipa schimbarile si pentru a gestiona bine restructurarea, intr-un mod responsabil din punct de vedere social. Este vorba de un drept social fundamental care contribuie la atenuarea conflictelor, la crearea unui climat ce stimuleaza cooperarea la locul de munca si la promovarea competitivitatii.

Verificarea adecvarii utilizeaza o abordare bazata pe elemente concrete, acoperind aspecte juridice, economice si sociale. Guvernele UE/SEE si reprezentanti ai organizatiilor angajatilor si ai angajatorilor au fost implicati indeaproape in acest exercitiu.

Desi evaluarea constata ca, in linii mari, cele trei directive sunt adecvate scopului urmarit, aceasta pune de asemenea in evidenta o serie de deficiente in ceea ce priveste domeniul lor de aplicare si punerea in aplicare. in ceea ce priveste domeniul de aplicare, o parte importanta a fortei de munca nu este vizata de dispozitii, ca urmare a excluderii intreprinderilor mici, a administratiei publice si a navigatorilor.

De asemenea, se pot aduce imbunatatiri in ceea ce priveste punerea in aplicare, in special in tarile cu o traditie mai putin dezvoltata, prin promovarea unei culturi a informarii si a consultarii intre partenerii sociali, prin consolidarea institutiilor, prin promovarea acordurilor privind informarea si consultarea, prin diseminarea bunelor practici, prin sensibilizarea publicului si prin asigurarea punerii in aplicare.

"Verificarea adecvarii" ia forma unui document de lucru al serviciilor Comisiei, in care sunt prevazute o serie de posibile remedii la deficientele directivelor, pornind de la buna practica a unui dialog social constructiv la diferite niveluri si intre diferiti actori. Sunt subliniate domeniile care necesita o examinare suplimentara si discutii, existand posibilitatea ca in viitor sa se realizeze o consolidare a celor trei directive in urma unei consultari a partenerilor sociali europeni.

Context

Ca parte a programului de lucru pentru 2010, Comisia a inceput sa revizuiasca legislatia UE in anumite domenii de politica prin intermediul unor "verificari ale adecvarii", astfel incat reglementarile actuale sa ramana adecvate scopurilor urmarite. in 2010, au fost demarate exercitii-pilot in patru domenii: ocuparea fortei de munca si politica sociala, mediu, transporturi, precum si politica industriala.

In domeniul ocuparii fortei de munca si al politicii sociale, au fost selectate un set de trei directive privind informarea si consultarea lucratorilor la nivel national/la nivelul intreprinderilor:

    Directiva 98/59/CE privind concedierile colective;


    Directiva 2001/23/CE privind transferul de intreprinderi;


    Directiva 2002/14/CE de stabilire a unui cadru general de informare si consultare a lucratorilor din CE.


Cele trei directive ale UE pun in aplicare dreptul social fundamental la informare si consultare si prevad, intr-un mod flexibil, cerinte minime ce permit statelor membre sa aplice dispozitii care sunt mai favorabile lucratorilor. Acestea pot sa sporeasca increderea intre partenerii sociali, sa implice lucratorii in deciziile care ii afecteaza, sa protejeze lucratorii, sa rezolve problemele de munca, sa contribuie la cresterea adaptabilitatii si a capacitatii de insertie profesionala, sa imbunatateasca performantele personalului si ale intreprinderii si sa asigure conditii de concurenta echitabile pentru intreprinderi.

Directivele initiale privind concedierile colective si transferul de intreprinderi dateaza din anii 70. Fiecare directiva a fost modificata o data si ulterior consolidata. A treia, directiva de stabilire a unui cadru general, este cea mai recenta (2002) si nu a suferit nicio modificare.

Evaluarea arata ca impactul si eficacitatea directivelor depind de situatia existenta inainte de transpunere, precum si de o serie de alti factori, cum ar fi: tara si sistemul de relatii dintre partenerii sociali, dimensiunea intreprinderii, cultura dialogului social, atitudinea partenerilor sociali sau sprijinul lucratorilor.

Sursa: Comisia Europeana


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si ConcediereComisia Europeananormele UEconcedieri colectiveDirectiva UE

Data aparitiei: 30 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Comisia a evaluat normele UE in ce priveste concedierile colective si transferul de intreprinderi Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]