Ce nu stiti despre munca de noapte? ... Va costa mult!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dar si mai mult v-ar costa amenzile: pana la 10.000 de lei!

Munca de noapte se presteaza in intervalul orar 22,00 - 6,00, in acceptiunea Codului muncii – fiind permisa posibilitatea abaterii cu o ora in plus sau in minus fata de aceste limite, potrivit dispozitiilor Contractului colectiv de munca unic la nivel national in vigoare (CCMUNN).

Regimul juridic al muncii de noapte a cunoscut reglementari diverse in timp, aspect ce denota o preocupare constanta a legiuitorului sub aspectul asigurarii sanatatii si a securitatii in munca a salariatilor.

Temei legal
Dispozitiile legale referitoare la munca de noapte denota dorinta legiuitorului de a restrictiona libertatea angajatorilor in folosirea acesteia. Regimul juridic general se regaseste in prevederile art. 122 si urmatoarele din Codul muncii, respectiv in dispozitiile CCMUNN pe anii 2007-2010.

O serie de acte normative speciale instituie un sistem de protectie suplimentar pentru salariatele gravide, lauze, care au nascut recent, cat si pentru tineri. Avem in vedere O.U.G. nr. 96/2003, modificata si completata, privind protectia maternitatii la locurile de munca, Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, respectiv H.G. nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca, ce a inlocuit de curand Ordinul M.M.S.S.F. nr. 753/2006.

Problema
Cine este de fapt salariatul de noapte? Este acel salariat care beneficiaza de protectia generala conferita de Codul muncii, daca indeplineste alternativ una dintre urmatoarele conditii:

• efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;

• efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Sfatul expertului
Cea de-a doua conditie a fost reglementata de legiuitor avand in vedere problemele practice semnalate de catre organizatiile sindicale constituite la nivelul unitatilor care alternau personalul in schimburile de zi si de noapte, in asa fel incat salariatii nu desfasurau constant munca pe timpul noptii cel putin 3 ore din timpul lor zilnic de munca si, implicit, nu beneficiau de drepturile speciale acordate de legislatia muncii.

Sanctiune
Caracterul restrictiv al dispozitiilor referitoare la munca de noapte rezulta din limitarile de durata si din impunerea unor masuri suplimentare de supraveghere a sanatatii in munca a lucratorilor, norme juridice aparate prin sanctiuni contraventionale care cenzureaza o gama larga de fapte in acest domeniu.

Iata ce greseli trebuie evitate in conditiile in care utilizati munca pe timp de noapte si cat va pot costa aceste greseli daca sunt descoperite de bunul dumneavoastra prieten – inspectorul de munca:


I. Ce greseli trebuie evitate atunci cand organizati activitatea personalului pe timp de noapte?

• organizati programul de lucru in asa fel incat durata normala a timpului de lucru pentru salariatul de noapte sa nu depaseasca o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale privind repausul saptamanal;

Concluzie
Nu veti putea include zilele de repaus saptamanal in calculul numarului total de zile lucratoare in legatura cu care se calculeaza media zilnica de 8 ore a lucratorului de noapte.

Aceasta interdictie este dublata si de faptul ca, sub nici o forma, repausul saptamanal nu va putea fi eludat, in asa fel incat saptamana de lucru sa devina de 6 - 7 zile.

In calitatea dumneavoastra de angajator, aveti la dispozitie doar optiunea acordarii repausului saptamanal in alte doua zile din saptamana (luni – vineri), daca acordarea repausului in zilele de sambata/duminica prejudiciaza interesul public sau desfasurarea normala a activitatii.

Totodata, in situatii exceptionale, puteti obtine autorizarea inspectoratului teritorial de munca si acordul sindicatului/reprezentantilor salariatilor din unitate in vederea acordarii cumulate a zilelor de repaus saptamanal, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice.

Atentie
In conformitate cu prevederile CCMUNN pe anii 2007 – 2010, limitarea sus-mentionata nu li se aplica salariatilor care lucreaza in locuri de munca cu conditii deosebite, unde durata timpului de munca este mai mica de 8 ore.

Dispozitiile contractului colectiv de munca fac referire in acest caz la locurile de munca declarate in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1991, privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite, vatamatoare, grele sau periculoase.

• nu le permiteti salariatilor de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca sa depaseasca 8 ore de munca pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, in care presteaza munca de noapte;

Concluzie
Cu alte cuvinte, in cazul salariatilor care presteaza activitate in conditii deosebite sau speciale pe timp de noapte, nu este permisa organizarea in cadrul unei perioade de 24 de ore a turelor mai mari de 8 ore sau efectuarea muncii suplimentare.

• informati Inspectoratul Teritorial de Munca daca utilizati frecvent munca de noapte;

Procedura
Din punct de vedere procedural, notificarea trebuie sa contina informatii privind tipurile de locuri de munca in care se presteaza munca de noapte, numarul total al salariatilor angrenati in acest tip de activitate, intervalul orar de desfasurare a muncii de noapte.

• recompensati salariatii care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte fie prin reducerea programului de lucru cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie cu un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza, pentru fiecare ora de munca de noapte prestata (potrivit Codului muncii);

Atentie
CCMUNN aplicabil prevede ca diminuarea duratei normale a zilei de lucru cu o ora nu afecteaza vechimea in munca a salariatilor. In acest context, apreciem ca aceasta diminuare a timpului de munca nu va produce efecte nici asupra stagiilor de cotizare in sistemele de asigurari sociale.

De asemenea, reducerea timpului de lucru cu o ora nu schimba natura juridica a CIM, netransformandu-l intr-un contract de munca cu timp partial.

Nu in ultimul rand, trebuie sa amintim ca sporul minim la salariu pentru munca prestata pe timpul noptii este de 25% din salariul de baza, potrivit CCMUNN aplicabil.

• inainte de inceperea activitatii si dupa aceea, periodic, supuneti unui examen medical gratuit salariatii care urmeaza sa desfasoare cel putin 3 ore de munca de noapte;

Procedura
Periodicitatea examenului medical va fi stabilita de catre medicul de medicina muncii, in concordanta cu specificul activitatii prestate, cu respectarea dispozitiilor H.G. nr. 355/2007.

• treceti-i la o munca de zi pentru care sunt apti pe acei salariati care desfasoara munca de noapte si care au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu prestarea activitatii profesionale in aceste conditii;

Problema
Concluziile medicului de medicina a muncii pot genera in acest caz diverse variante de abordare a raportului de munca.

Inaptitudinea pentru munca de noapte poate duce la declansarea procedurilor de concediere in conformitate cu prevederile art. 61 lit. c) din Codul muncii. In acest context, angajatorul are obligatia redistribuirii salariatului pe un loc de munca de zi vacant, ceea ce presupune incheierea unui act aditional la contractul de munca.

In lipsa unui loc de munca vacant in unitate, precum si in cazul refuzului salariatului de a trece pe locul de munca oferit, angajatorul va solicita sprijinul agentiei pentru ocuparea fortei de munca si va demara procedurile de concediere.

Sfatul expertului
In situatia in care nu puteti organiza prompt un loc de munca potrivit starii de sanatate a salariatului, pana la concedierea propriu-zisa a acestuia (ex.: pe durata preavizului), aveti la indemana posibilitatea modificarii unilaterale a contractului de munca, drept masura de protectie a salariatului, potrivit art. 48 din Codul muncii.

• nu le obligati la efectuarea muncii de noapte pe salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza;

Atentie
Daca, insa, salariata aflata intr-una dintre situatiile amintite consimte la efectuarea muncii de noapte, veti veghea la verificarea permanenta a starii de sanatate a acesteia, prin serviciile de medicina muncii. In masura in care se constata medical ca salariata este afectata de munca de noapte, o veti transfera la cerere intr-o munca de zi, mentinandu-i salariul de baza.

In masura in care va aflati in imposibilitatea obiectiva de a-i oferi un loc de munca in programul de zi, salariata are dreptul la concediul si indemnizatia de risc maternal potrivit O.U.G. nr. 96/2003.

• amenajati locurile de munca tinand seama de prezenta grupurilor sensibile la riscuri specifice;

Temeiul legal
Caracteristicile locurilor de munca in acest caz sunt stabilite prin acte normative speciale care ofera o protectie suplimentara anumitor categorii de salariati.
 
• nu utilizati munca tineriloar pe timp de noapte.

II. Ce sanctiuni pot interveni in cazul nerespectarii dispozitiilor legale privind munca de noapte?

Cuantum
Este in interesul dvs. sa respectati in totalitate prevederile Codului muncii privind munca de noapte, intrucat inspectorii de munca pot aplica amenda de la 1.500 de lei la 3.000 de lei, prevazuta de art. 276 alin. (1) lit. k), pentru nesocotirea prevederilor legale privind munca de noapte.

Atentie
Legile speciale care reglementeaza masuri suplimentare de protectie a unor categorii de salariati prevad sanctiuni contraventionale consistente, ce vor fi aplicate cu prioritate fata de cele stabilite de Codul muncii.

Sanctiune
Avem in vedere amenda contraventionala intre 5.000 de lei si 10.000 de lei, care poate fi aplicata pentru nerespectarea prevederilor art. 19 din O.U.G. nr. 96/2003 – obligarea salariatelor gravide/lauze/care alapteaza la prestarea muncii de noapte.

Sanctiune
De asemenea, se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 de lei la 4.000 de lei incalcarea obligatiei prevazute de art. 36 din Legea nr. 319/2006 – neamenajarea locurilor de munca pentru grupurile sensibile la riscuri specifice (gravide, lauze, persoane cu dizabilitati).

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 26 August 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce nu stiti despre munca de noapte? ... Va costa mult! Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]