Ministerul Muncii: Concluzii privind posibilitatile de crestere a numarului de locuri de munca

Angajare si Concedierecrearea locurilor de muncaMinisterul MunciiMariana Campeanu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca ministrul muncii, Mariana Campeanu, a participat, in perioada 11 - 12 iulie a.c., la reuniunea informala a ministrilor ocuparii si afacerilor sociale din statele membre UE (EPSCO informal), desfasurata la Vilnius, in Lituania, in organizarea Presedintiei Lituaniene a Uniunii Europene.

In prima zi, Presedintia Lituaniana a UE a deschis sesiunea de lucru cu prezentarea unui rezumat al discutiilor avute cu partenerii sociali europeni si cu Platforma Sociala si s-au constituit trei ateliere de lucru simultane, in cadrul carora participantii s-au concentrat asupra promovarii sustenabile a dezvoltarii sociale care, in actualele circumstante economice, trebuie realizata printr-o stransa interactiune intre politicile sociale si economice.

Astfel, primul atelier de lucru, la care a participat si Romania, a avut ca subiect de discutie "Eficienta si eficacitatea investitiilor sociale" - domeniile unde exista cea mai mare nevoie de imbunatatire a eficientei cheltuielilor sociale, modul in care Comisia poate sprijini statele membre in implementarea Pachetului de investitii sociale, schimbul de bune practici intre statele membre si utilizarea mai eficienta a FSE pentru implementarea acestuia.

in interventia sa, ministrul roman al muncii a subliniat importanta investitiilor sociale in special in tari ca Romania, unde gradul de saracie si riscul de excluziune sociala este ridicat, precum si necesitatea evaluarii politicilor sociale pentru a stabili eficienta acestora. De altfel, o concluzie care s-a desprins din interventiile majoritatii participantilor este aceea ca o monitorizarea mai atenta, chiar la nivel de comitete europene, poate conduce la cresterea eficientei politicilor sociale. Mai mult, exista o corelare directa intre cresterea investitiilor sociale si, totodata, a gradului de dezvoltare a economiei si crearea locurilor de munca.

Cel de-al doilea atelier de lucru a fost prezidat de catre ministrul muncii si securitatii sociale din Lituania si a avut ca subiect  "Implementarea Aliantei europene pentru ucenicii", iar cel de-al treilea, sub conducerea ministrului francez, a avut ca tema de discutie " Mecanismele de stabilire a salariilor si cresterea economica".

In cea de-a doua zi, ministrii s-au reunit in sesiune plenara pentru a prezenta rezultatele atelierelor de lucru din ziua precedenta si pentru a discuta cu privire la modalitatile de consolidare a dimensiunii sociale a Uniunii Economice si Monetare.

Astfel, in contextul cresterii interdependentei intre politicile economice si sociale si avand in vedere ca masurile promovate intr-un stat pot produce efecte si asupra altor state membre, s-a ajuns la concluzia ca este nevoie de o coordonare consolidata in vederea unei mai mari convergente.  

Intervenind in cadrul sesiunii plenare, ministrul Campeanu a afirmat ca perspectivele consolidarii Uniunii Economice si Monetare, in actualul context al investitiilor in cresterea economica si crearea de locuri de munca, sunt direct legate de reforme structurale profunde ale sistemelor nationale existente.

De asemenea, Mariana Campeanu a afirmat ca dialogul cu partenerii sociali trebuie sa fie continuu si sistematic la toate nivelurile, impunandu-se o consultare permanenta a reprezentantilor patronatelor si sindicatelor pentru sustinerea procesului de luare a deciziilor, idee care a fost larg sustinuta si de ceilalti ministri prezenti.

In plus, potrivit oficialului roman, o mai buna integrare a Uniunii Economice si Monetare necesita o baza democratica mai puternica si sustinere extinsa in randul cetatenilor, o larga consultare si participare, nu numai la nivel european, ci si national, fiind esentiala in procesul de transformare a acestei viziuni in realitate.

Sursa: Ministerul Muncii



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concedierecrearea locurilor de muncaMinisterul MunciiMariana Campeanu

Data aparitiei: 17 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministerul Muncii: Concluzii privind posibilitatile de crestere a numarului de locuri de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]