Care sunt principalele riscuri si probleme de sanatate pentru lucratorii dintr-un birou

SSMsanatatelucratori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Munca intr-un birou este adesea privita ca avand un nivel redus de risc, dar exista de fapt un numar de riscuri la care lucratorii din birou sunt expusi:

Probleme posturale: datorita muncii sedentare, posturii statice prelungite si lucrului in pozitii fortate rezultate din amenajarea inadecvata a postului de lucru.

Probleme privind durata si intensitatea muncii de birou: lucrul pentru perioade lungi utilizand tastatura, cu miscari frecvente si repetitive ale mainii si articulatiei pumnului, cu nivel ridicat de concentrare si supraincarcare cu informatii.

Factori psihologici (perceptia lucratorilor referitoare la organizarea muncii): se munceste cu perceptia ca munca este solicitanta, ori sub presiunea timpului, cu un nivel scazut de autocontrol asupra programului de lucru, suport necorespunzator din partea conducatorilor si colegilor.

Mediu: munca la temperaturi nepotrivite, iluminat inadecvat, zgomot, acces restrictiv si obstructii. De exemplu, planul biroului poate crea dificultati lucratorilor in privinta comunicarii si concentrarii.
 
Principalele probleme de sanatate care pot fi create de aceste riscuri din mediul biroului sunt:

Afectiunile musculo-scheletice (AMS): pot fi afectati muschii, tendoanele, ligamentele, nervii si alte tesuturi moi, articulatiile gatului, membrelor superioare (umeri, brat, mana, articulatia pumnului, degete), spate sau membrele inferioare (genunchi, glezna, picior). Simptomele includ dureri, umflaturi, furnicaturi, amorteli si pot rezulta dificultati in miscare sau dizabilitati pe termen lung, daca nu sunt luate masuri de protectie. Durerile la nivelul gatului, membrelor superioare si spatelui afecteaza in mod special lucratorii din birouri datorita naturii repetitive, statice si intensive a muncii lor.

Stresul: cu totii avem experienta presiunii in munca noastra, dar presiunea excesiva poate conduce la stres, care submineaza performanta, este costisitor pentru angajatori si poate conduce la imbolnaviri fizice si/sau mentale.

Oboseala vizuala: desi evidentele medicale indica faptul ca utilizarea computerelor nu este asociata cu vatamari permanente ale ochilor, unii lucratori pot prezenta temporar oboseala vizuala. Aceasta poate conduce la afectarea performantei vizuale, dureri de cap si oboseala, ochi rosii sau sensibili. Aceste simptome pot fi cauzate de concentrarea asupra ecranului pentru o perioada lunga de timp, pozitionare necorespunzatoare a computerului, licariri ale ecranelor, iluminat inadecvat, straluciri si reflexii sau slaba vizibilitate a hartiei ori a documentelor de pe ecran.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSMsanatatelucratori

Data aparitiei: 16 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care sunt principalele riscuri si probleme de sanatate pentru lucratorii dintr-un birou Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]