SSM: Ce calificare si atributii trebuie sa indeplineasca un lacatus?

ssmlacatus mecanic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare:

As dori un model de fisa postului pentru postul de lacatus in constructii (COD COR 721407).Ce diploma trebuie sa prezinte la angajare? Trebuie sa fie neaparat de lacatus sau e suficienta o diploma de 10 clase?

Raspuns:

In Clasificarea Ocupatiilor din Romania, meseria este definita ca fiind complexul de cunostinte obtinute prin scolarizare si prin practica, necesare pentru executarea anumitor operatii de transformare si prelucrare a obiectelor muncii, sau pentru prestarea anumitor servicii. Meseriile sunt clasificate in grupele majore de la 6 la 8 , printre care, la grupa majora 7 este cuprinsa si meseria de lacatus in constructii. Muncitorii clasificati in aceasta grupa executa lucrari manuale sau cu ajutorul unor scule, utilaje si dispozitive partial mecanizate.

Majoritatea ocupatiilor din aceasta grupa necesita cunostinte profesionale care se dobandesc in scoli profesionale, licee industriale sau cursuri de calificare.

In consecinta, o persoana poate sa ocupe functia de lacatus in constructii numai daca este calificata in aceasta meserie.

Lacatusul in constructii isi desfasoara activitatea in companii din domeniul constructiilor, in toate punctele de lucru ale acestora.
Lacatusul in constructii trebuie sa stie traseze, debiteze, gaureasca, polizeze, indoaie, roluiasca, calibreze, sudeze, slefuiasca, etc elemente metalice astfel incit sa obtina ansamble/subansamble metalice, sa realizeze constructii metalice felurite cu ajutorul ansamblelor/subansamblelor si altor materiale si elemente simple, sa monteze si sa demonteze diverse constructii metalice, sa intretina si sa repare constructii metalice, sa efectueze lucrari de cofrare si de decofrare a elementelor de constructie din beton.

Activitatea lacatusului in constructii se desfasoara in echipa, in interiorul sau in exteriorul cladirilor, in aer liber, acesta putand fi expus la frig, caldura si umiditate.

Nivelul de responsabilitate: 2 muncitor calificat – studii medii, avand nevoie ca, pentru desfasurarea activitatii sale, sa aiba urmatoarele competente cheie: comunicare in limba romana, competenta matematica si competente de baza in stiinta si tehnologie, a invata sa inveti, competente sociale si civice si spirit intreprinzator si de initiativa.

Pentru realizarea activitatii sale, lacatusul in constructii se foloseste de echipamente specifice, respectiv: aparat de sudura electrica sau cu flacara de gaze, flex mare, flex mic, masina de gaurit (cu percutie, SDS), ghilotina, apcan, presa, ciocan, cleste, patent, chei fixe, chei cu crichet, , surubelnite, sabloane, rulete, echere, sublere, dispozitive optice de masura si control, etc
In vederea indeplinirii sarcinilor sale, lacatusul in constructii trebuie sa detina cunostinte de baza de matematica, rezistenta materialelor, cunostinte solide de interpretare a documentatiilor tehnice, cunostinte extinse privind metodele de asamblare, instalare, montare, demontare, intretinere a elementelor metalice de diverse tipuri, cunostinte de statica si stabilitate, cunostinte solide privind tipurile de constructii metalice, cunostinte privind SDV-urile si alte accesorii utilizate in domeniu, cunostinte solide privind conceptele de rigiditate si stabililitate, cunostinte aprofundate privind normele de calitate in lacatuserie, cunostinte generale de geometrie plana si in spatiu, cunostinte privind solutiile de remediere a defectelor aparute la constructiile metalice, cunostinte privind prevederile legale referitoare la SSM si in domeniul situatiilor de urgenta, precum si a celor de protectia mediului, etc. De asemenea, trebuie sa aiba o serie de aptitudini, cum ar fi: indemanare, putere de analiza si decizie, spirit de echipa, adaptibilitate la situatii noi, discernamant, spirit de observatie, forta fizica, rezistenta la efort, autodisciplina, etc.

Principalele functii indeplinite sunt urmatoarele:

- Pregatirea locului de munca
- Executarea contructiilor metalice
- Realizarea protectiei contructiilor metalice
- Montarea contructiilor metalice
- Demontarea contructiilor metalice
- Intretinerea contructiilor metalice

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ssmlacatus mecanic

Data aparitiei: 12 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Ce calificare si atributii trebuie sa indeplineasca un lacatus? Nota: 3.25 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]