Interdictia concedierii salariatei cu pana la 6 luni. Cum incetam contractul?

Angajare si ConcediereOUG 111/2010Codul muncii6 luniinterdictia concedierii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unei salariate care trebuie sa revina la munca incepand cu data de 2.07.2013 din concediu crestere copil 2 ani. Salariata in cauza nu doreste sa mai revina la munca astfel ca vom  vedea cum va proceda angajatorul si in ce masura ii poate desface contractul de munca in situatia prezentata.

Solutia consultantului:

Salariata care a nascut dupa data de 1 ianuarie 2011, ii sunt aplicabile dispozitiile OUG 111/2010 . Astfel, potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (CCC), este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
Alin. (3) din acelasi articol prevede ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) mentioneaza ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Observam ca in cazul reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului nu se aplica interdictiile de desfacere ale contractului individual de munca. Cu alte cuvinte, angajatorul va putea dispune concedierea cu incalcarea acestor interdictii numai in situatia reorganizarii judiciare sau a falimentului.

Incetarea raporturilor de munca este o notiune care include si situatia concedierii pentru motive disciplinare, asa incat apreciem ca OUG 111/2010 interzice inclusiv concedierea disciplinara a salariatei revenita din concediu pentru cresterea copilului.

Asadar, interdictia de a dispune incetarea raporturilor de munca se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei in unitate cu perioada de preaviz ce nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.

Avand in vedere aceste dispozitii legale nu veti putea inceta contractul de munca, cu pana la 6 luni de la implinirea copilului a varstei de 2 ani respective 3 ani in cazul copilului cu handicap, decat la solicitarea salariatei. Astfel, salariata trebuie fie sa inregistreze o cerere de revenire la locul de munca fie o cerere de incetare a contractului cu acordul ambelor parti (art. 55 lit. b) din Codul muncii -  Legea 53/2003).

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si ConcediereOUG 111/2010Codul muncii6 luniinterdictia concedierii

Data aparitiei: 03 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Interdictia concedierii salariatei cu pana la 6 luni. Cum incetam contractul? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]