Masuri privind imbatranirea activa. Romania are de invatat!

Resurse Umaneimbatranirea activacomisia europeanainovareasistenta sociala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Nu toate lectiile ar trebui invatate pe propria piele, iar modelul european ar putea fi aplicat in multe privinte, avand grija insa la aplicarea (din nou!) a unei forme fara fond.

32 de orase si de regiuni din intreaga Europa au fost recompensate pentru gasirea unor modalitati noi de a ajuta persoanele in varsta.

Orasele si regiunile castigatoare au pus in aplicare solutii tehnologice, sociale sau organizationale inovatoare pentru a mari eficienta sistemelor de asistenta medicala si sociala si au primit premii de la doamna Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru agenda digitala. Castigatorii provin din Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Suedia, Olanda si Marea Britanie. 13 situri de referinta au primit cate trei stele, 12 au primit cate doua stele si 7 situri au primit cate o stea (a se vedea anexa si catalogul pentru detalii complete).

Neelie Kroes a declarat: "Fiecare dintre noi isi doreste sa fie independent pe masura ce imbatraneste si toti cetatenii europeni ar trebui sa aiba sanse egale in acest sens. Recompensand cele mai bune idei le putem disemina si suntem astfel in masura sa le oferim persoanelor in varsta aceasta oportunitate".

Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate, a declarat: "Sunt incantat de faptul ca persoanele care au lucrat pentru ca aceste 32 de situri sa fie un succes au venit la Bruxelles pentru a face schimb de idei si de cunostinte. Este important ca asemenea situatii, in care sunt folosite deja inovatii pentru a-i ajuta pe cetatenii varstnici sa duca o viata sanatoasa si activa, sa constituie o sursa de inspiratie pentru noi toti. Urmatorul pas consta in utilizarea la scara larga a unor asemenea solutii."    

Parteneriatul de inovare al Comisiei privind imbatranirea activa si in conditii bune de sanatate cuprinde sase categorii de inovare: aderenta la tratament, prevenirea cazaturilor, fragilitatea si malnutritia, asistenta integrata, autonomia si mediile adaptate persoanelor varstnice. Cateva exemple de bune practici:

    Andaluzia (Spania) are un sistem electronic integrat de informatii privind sanatatea pentru toti cei 8,5 milioane de locuitori ai sai, a optimizat coordonarea structurilor de asistenta medicala si sociala si a sporit bunastarea sociala a celor aproape 1,3 milioane de persoane cu varsta de peste 65 de ani.

Scotia a pus in aplicare un instrument pentru previzionarea riscurilor, in contextul initiativelor privind ingrijirile anticipate, pentru a-si putea atinge pana in 2020 obiectivul ca toti cetatenii sai sa poata trai mai mult si mai sanatos, la domiciliu sau intr-o institutie de profil. Au rezultat mai putine internari in spital, scurtarea duratei spitalizarilor si economii nete de 190 GBP per pacient.

    Regiunea basca din Spania utilizeaza 14 proiecte TIC pentru a pune in aplicare strategia sa pentru persoanele care sufera de boli cronice. Pana in prezent, s-au inregistrat o reducere cu 38 % a spitalizarilor cazurilor complexe si o reducere cu 26 % a numarului urgentelor.

    Universitatea din Coimbra, Portugalia, sprijina partile interesate, care au o abordare holistica, in vederea implementarii practicilor inovatoare. S-au inregistrat rezultate pozitive in domeniul imbatranirii cognitive, al dementei si al deteriorarii vederii, fiind evaluati de specialisti 1 350 de pacienti pe an si creandu-se peste 100 de locuri de munca.

Context

In decembrie 2011, Comisia Europeana a lansat primul sau Parteneriat pentru inovare privind imbatranirea activa si in conditii bune de sanatate, avand ca obiectiv principal cresterea cu doi ani a duratei medii de viata in conditii bune de sanatate in Europa pana in 2020. Planul strategic de implementare a parteneriatului (PSI) stabileste trei linii de activitate: grupurile de referinta, siturile de referinta si o piata digitala pentru idei inovative.

Siturile de referinta sunt coalitii ale unor regiuni, orase, spitale sau institutii de ingrijire integrate care urmaresc sa ofere exemple concrete de servicii inovatoare cu valoare adaugata dovedita pentru cetateni si pentru sistemele de sanatate din regiunile UE. Unele dintre ele au contribuit la cresterea economica si la crearea de locuri de munca in zonele lor si multe dintre ele au extins elemente din cele mai bune practici ale lor de la nivel local la nivel regional sau national.

A fost lansata o piata digitala pentru idei inovatoare, cu scopul de a implica mai multe parti interesate in procesul de inovare privind imbatranirea activa si in conditii bune de sanatate, de a contribui la diseminarea si la schimbul de informatii privind rezultatele, ideile si initiativele, precum si de a facilita cooperarea in cadrul grupurilor de actiune si intre acestea. Au fost create conexiuni la nivel international cu Initiativa OCDE privind economia de argint si cu OMS (cooperare in mai multe domenii legate de imbatranirea populatiei si in special in cadrul grupului de actiune privind orasele si mediile adaptate persoanelor in varsta).

Sursa informatii privind imbatranirea activa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umaneimbatranirea activacomisia europeanainovareasistenta sociala

Data aparitiei: 03 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Masuri privind imbatranirea activa. Romania are de invatat! Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]