SSM: Cum se asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor?

sanatatea lucratorilorSSM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Supravegherea starii de sanatate a lucratorilor pentru care rezultatele evaluarii de risc la locul de munca indica prezenta agentilor chimici periculosi cu risc pentru sanatate se va realiza pe baza masurilor stabilite de Ministerul Sanatatii Publice.

Supravegherea starii de sanatate, de ale carei rezultate se va tine seama la aplicarea masurilor de prevenire la respectivul loc de munca, se efectueaza acolo unde se indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

1)    expunerea lucratorului la agentul chimic periculos este de asa natura incat se poate stabili o legatura intre o boala identificabila sau un efect negativ al expunerii asupra sanatatii si respectiva expunere;

2)    exista posibilitatea ca boala sau efectul sa apara in conditiile specifice de la locul de munca al lucratorului;

3)    tehnica de investigare prezinta un risc scazut pentru lucratori.

In situatia in care este stabilita o valoare limita biologica tolerabila obligatorie, supravegherea starii de sanatate este o cerinta obligatorie in cazul desfasurarii unei activitati cu respectivul agent chimic periculos. Lucratorii trebuie sa fie informati in legatura cu aceasta cerinta inainte de a li se atribui sarcina care implica riscul de expunere la agentul chimic periculos indicat.

INFO

Valorile limita biologice tolerabile de lucratori se regasesc in anexa nr. 2 la HG nr. 1218/2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate in munca pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici, cu modificarile si completarile ulterioare.

Dosarele medicale cu privire la starea de sanatate si expunere trebuie sa contina concluziile examenului clinic si de specialitate al supravegherii starii de sanatate si al tuturor datelor reprezentative obtinute prin monitorizarea expunerii persoanei respective la agentul chimic periculos.

Dosarele medicale se pastreaza la structura de medicina a muncii pe durata derularii contractului cu angajatorul. Ele trebuie tinute intr-o forma corespunzatoare care sa permita consultarea lor ulterioara, respectandu-se cerinta confidentialitatii.

Copii ale dosarelor medicale vor fi furnizate, la cerere, autoritatilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti. Lucratorul, la randul sau, va avea acces, la cerere, la dosarul medical de sanatate si expunere care il priveste personal.

La schimbarea locului de munca in alta unitate, lucratorului i se vor inmana, la solicitare, copii ale dosarului sau medical si ale fisei de identificare a factorilor de risc profesional, pentru a fi predate la structura de medicina a muncii a unitatii respective.
In cazul in care o intreprindere isi inceteaza activitatea, dosarele medicale de sanatate si expunere sunt puse la dispozitia autoritatilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanatatea lucratorilorSSM

Data aparitiei: 02 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Cum se asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]