Preocuparile in materie de SSM asociate nanomaterialelor

SSMsanatate si securitatenanomaterialelor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Care sunt preocuparile in materie de sanatate si securitate asociate nanomaterialelor?

 Exista preocupari semnificative in legatura efectele nanomaterialelor asupra sanatatii.  Comitetul stiintific privind riscurile emergente si recent identificate in materie de sanatate (SCENIHR) a constatat ca exista pericole dovedite asociate cu mai multe nanomateriale fabricate. Nu toate nanomaterialele au insa neaparat un efect toxic si este necesara o abordare de la caz la caz, pe masura ce cercetarile in domeniu continua.

S-a constatat ca nanomaterialele au cele mai importante efecte asupra plamanilor, acestea incluzand, printre altele, inflamarea si deteriorarea tesuturilor, fibroza si generarea de tumori. Sistemul cardiovascular poate fi, de asemenea, afectat. Unele tipuri de nanotuburi de carbon pot determina efecte similare celor ale azbestului. Pe langa plamani, s-a constatat ca nanomaterialele ajung si la alte organe si tesuturi, de exemplu in ficat, rinichi, inima, creier, schelet si tesuturile moi.

Din cauza dimensiunii lor mici si suprafetei mari, nanomaterialele formate din particule, sub forma de pulbere, prezinta risc de explozie, spre deosebire de materialele respective de dimensiuni mai mari.

Gestionarea riscurilor nanomaterialelor la locul de munca

 Legislatia UE privind protectia lucratorilor se aplica in cazul nanomaterialelor desi nu face referire explicita la aceste materiale.  Deosebit de importante in acest sens sunt Directiva-cadru 89/391/CEE, Directiva 98/24/CE privind agentii chimici si Directiva 2004/37/CE privind substantele cancerigene si mutagene, precum si legislatia privind substantele chimice (REACH si CLP). Aceasta inseamna ca angajatorii trebuie sa evalueze si sa gestioneze riscurile legate de nanomateriale la locul de munca. Daca utilizarea si generarea nanomaterialelor nu pot fi eliminate sau inlocuite prin materiale sau procese mai putin periculoase, expunerea lucratorilor trebuie minimizata prin masuri de protectie, respectand o ierarhie a controlului, prioritatea fiind urmatoarea:

- masuri tehnice de control la sursa;
- masuri organizatorice;
- echipamente individuale de protectie, in ultima instanta.

Desi persista numeroase incertitudini, exista preocupari importante in ceea ce priveste pericolele reprezentate de nanomateriale pentru sanatate si securitate. Prin urmare, angajatorii si lucratorii in egala masura trebuie sa aiba o abordare precauta in ceea ce priveste gestionarea riscurilor atunci cand opteaza pentru masurile de preventie.

Nanomaterialele, sursele de emisie a acestora si nivelurile de expunere pot fi dificil de identificat; totusi, sunt disponibile orientari si instrumente care pot contribui la gestionarea riscurilor reprezentate de nanomateriale la locul de munca.

Citi aici ai alte detalii

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSMsanatate si securitatenanomaterialelor

Data aparitiei: 26 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Preocuparile in materie de SSM asociate nanomaterialelor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]