Nou consens european pentru cresterea economica

Salarizarecrestere economicaocuparea fortei de muncaComisia Europeana
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Comisia Europeana a lansat noi propuneri pentru cresterea economica, avand printre principalele obiective ocuparea fortei de munca in randul tinerilor si finantarea IMM-urilor.

In acest context, la sfarsitul reuniunii saptamanale a Comisiei, care s-a concentrat in mare parte pe intrunirea Consiliului European de la sfarsitul lunii iunie, presedintele Barroso a declarat urmatoarele: "Europa depune eforturi sustinute pentru a iesi din criza. Comisia a descris aceste eforturi in analiza detaliata care insoteste recomandarile specifice fiecarei tari. insa rezultatele in materie de crestere sunt in continuare foarte nesatisfacatoare si ne confruntam cu urgente sociale in anumite zone din Europa. intrunirea Consiliului European de la sfarsitul saptamanii viitoare poate fi ocazia de a ajunge la un nou consens si de a imprima un nou impuls, reunind UE in jurul unui acord privind actiunile care trebuie intreprinse pentru a relansa cresterea economiei noastre. Prezentam masuri concrete pentru a combate somajul in randul tinerilor si a sprijini, impreuna cu BEI, finantarea economiei reale, in special a IMM-urilor. Ingredientele consensului exista deja, acesta trebuind doar sa fie concretizat".

Comisia Europeana a convenit asupra unui numar de trei contributii la urmatorul Consiliu European, programat pentru 27-28 iunie 2013.Contributiile privind combaterea somajului in randul tinerilor, imbunatatirea legiferarii si revizuirea Pactului pentru crestere economica si locuri de munca au fost adoptate in dimineata zilei de 19 iunie.O alta contributie, formulata in colaborare cu Banca Europeana de Investitii, privind consolidarea activitatii de creditare a economiei va fi disponibila de indata ce va fi adoptata in mod oficial.Acest pachet de initiative va ajuta Europa sa contribuie decisiv la imbunatatirea gradului de ocupare a fortei de munca si la crearea unui cadru care sa permita intreprinderilor sa angajeze personal si sa investeasca, iar bancilor sa acorde imprumuturi catre economia reala.
    

Punctele-cheie ale celor patru contributii:

impreuna pentru tinerii Europei - Apel la actiune pentru combaterea somajului in randul tinerilor

Combaterea somajului in randul tinerilor este o prioritate de varf. Majoritatea mijloacelor se gasesc in mainile statelor membre, dar UE poate contribui la valorificarea acestor mijloace. Comisia a propus o serie de masuri practice, care pot fi puse in aplicare si au un impact potential imediat, dar in privinta unora dintre acestea - este vorba in special de cele legate de CFM - nu s-a ajuns inca la un acord la nivelul UE.

Prioritatea o constituie accelerarea punerii in aplicare a initiativei Garantia pentru tineret. Comisia propune ca cele 6 miliarde EUR din cadrul Initiativei privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor sa fie alocate in prima parte a perioadei de programare, astfel incat aceasta suma sa fie angajata in 2014 si 2015, mai degraba decat pe intreaga durata de sapte ani a CFM. Statele membre trebuie sa isi prezinte deja in toamna programele privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor. in paralel, Comisia va elabora o serie de instrumente la nivelul UE pentru a sprijini statele membre, cum ar fi Alianta europeana pentru ucenicii, coalitia pentru ocuparea fortei de munca in domeniul digital, EURES si initiativa "Primul tau loc de munca EURES", si pentru a ajuta intreprinderile sa recruteze tineri. in privinta tuturor acestor masuri trebuie sa se inregistreze progrese printr-o colaborare stransa cu partenerii sociali si partile interesate relevante.
        
Raport comun al Comisiei si al BEI catre Consiliul European - Intensificarea activitatii de creditare a economiei: punerea in aplicare a majorarii capitalului BEI si a initiativelor comune ale Comisiei si ale BEI


In prezent, unul dintre cele mai mari obstacole in calea redresarii este lipsa unei creditari normale a economiei reale, in special a IMM-urilor, un aspect subliniat de Comisie in analiza anuala a cresterii.

In cadrul unui raport comun, Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii au prezentat modul in care se va aloca majorarea de capital a BEI, asupra careia s-a convenit recent. in plus, raportul prezinta trei optiuni pentru a ajuta IMM-urile sa obtina acces la finantare si sa angajeze tineri in viitorul apropiat. Comisia va recomanda Consiliului European sa urmeze o abordare ambitioasa cu privire la aceasta chestiune.

Pactul pentru crestere economica si locuri de munca: situatia dupa un an - Raport catre Consiliul European

Comisia Europeana a adoptat un raport privind progresele inregistrate cu privire la Pactul pentru crestere economica si locuri de munca. Dupa un an, statele membre mai au inca multe de facut pentru a-si rezolva problemele la nivel national, de exemplu prin valorificarea potentialului pietei unice in domenii precum sectorul digital, cercetarea si energia.

Raportul evidentiaza necesitatea de a finaliza Actul privind piata unica I, in cadrul caruia doar 7 dintre cele 12 propuneri inaintate de Comisie au fost adoptate de catre colegiuitori. Comisia Europeana a prezentat majoritatea propunerilor pentru Actul privind piata unica II, urmand sa prezinte restul propunerilor in urmatoarele saptamani; printre acestea se numara legislatia menita sa promoveze fondurile de investitii pe termen lung, care pot reprezenta o sursa alternativa de creditare pentru economia reala. Comisia lanseaza un apel pentru adoptarea rapida a acestor propuneri inainte de alegerile pentru Parlamentul European.

Raportul arata modul in care Comisia a alocat intregul buget destinat politicii de coeziune, in cadrul pachetului de investitii in valoare de 120 de miliarde EUR mentionate in Pact, pentru proiecte ce vizau sprijinirea cresterii economice si crearea de locuri de munca.
    
Actiuni subsecvente ale Comisiei in urma consultarii "Top 10" a IMM-urilor cu privire la reglementarile UE

Un mediu favorabil afacerilor este la randul sau un element important in acest context. S-a dovedit ca reglementarile realizate la nivelul UE, mai degraba decat cele 27 de moduri de reglementare diferite la nivel national, reprezinta o modalitate eficace de a crea noi oportunitati.

Comisia a adoptat o comunicare pentru a aborda "topul 10" al celor mai impovaratoare acte legislative ale UE, astfel cum au fost identificate de catre IMM-uri. Comunicarea prezinta in detaliu actiunile care au fost sau care urmeaza sa fie intreprinse cu privire la fiecare text in parte. Pentru fiecare din actele legislative identificate de catre IMM-uri, Comisia a analizat deja preocuparile exprimate, a luat masuri in situatiile in care avea dreptul sa faca acest lucru sau a prezentat propuneri colegiuitorilor in vederea diminuarii sarcinii care le revine IMM-urilor. De exemplu, in decembrie 2011, Comisia a propus o revizuire a regimului aplicabil achizitiilor publice, care va avea un impact direct asupra accesului IMM-urilor la achizitiile publice. in februarie 2013, Comisia a propus inlocuirea Directivei privind siguranta generala a produselor cu un regulament privind siguranta produselor de consum care include un set mai simplu de cerinte comune pentru intreprinderi.

Acest demers face parte din activitatea de revizuire pe care o desfasuram actualmente pentru a ne asigura ca intregul acquis communautaire este adecvat obiectivelor urmarite (programul REFIT).

Consiliul European va aproba, in cursul anului viitor, recomandarile specifice fiecarei tari, formulate de Comisie pentru a orienta politicile economice si bugetare ale statelor membre, si va defini, de asemenea, urmatoarele etape in vederea consolidarii arhitecturii uniunii economice si monetare. Cele patru contributii ale Comisiei prezinta calea de actiune imediata pentru redresarea cresterii economice. Acestea vor contribui la restabilirea increderii, astfel incat intreprinderile sa investeasca si sa recruteze, iar bancile si alti investitori sa isi reia activitatea normala de creditare. Contributiile demonstreaza ca masurile colective la nivelul UE vor avea un impact mai puternic decat masurile izolate intreprinse la nivel national. Presedintele Barroso va trimite acum aceste contributii tuturor membrilor Consiliului European si ai Parlamentului European


Sursa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Salarizarecrestere economicaocuparea fortei de muncaComisia Europeana

Data aparitiei: 21 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Nou consens european pentru cresterea economica Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]