Textul scrisorii transmise presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cu privire la modificarea Legii pensiilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stimate domnule Presedinte,

Avem onoarea ca, in legatura cu Legea de modificare si completare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, sa va prezentam o serie de precizari, in baza mandatului pe care l-am primit din partea domnului Prim Ministru.

Dupa cum va este cunoscut, incepand cu 1 ianuarie 2007, Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, aplica prevederile Cartei Social-Europene. Conform art. 23 din Carta, Romania trebuie sa respecte dreptul persoanelor varstnice la protectie sociala in sensul asigurarii unor resurse suficiente care sa le permita o existenta decenta.

Asumarea unei decizii politice precum este cea privind majorarea pensiilor este un atribut institutional al Guvernului care, prin mecanismele democratice prevazute in Constitutie, raspunde in fata Parlamentului pentru deciziile sale. Aceasta decizie a fost sustinuta deja de Parlament prin adoptarea Legii de modificare si completare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Guvernul Romaniei isi asuma, asa cum a facut in permanenta de la investire si pana in prezent, obligatiile interne si externe ce decurg din Programul de Guvernare aprobat de Parlament si din calitatea de membru al Uniunii Europene. Aceste obligatii vor fi incluse si in constructia bugetara a anului 2008 si se refera la alocatii consistente pentru domeniile prioritare: educatie, sanatate, infrastructura, agricultura, asistenta si asigurari sociale precum si plata contributiei Romaniei pentru bugetul comunitar si pentru absorbtia fondurilor europene.

Garantia indeplinirii obligatiilor asumate decurge in primul rand din modul in care Guvernul si-a onorat angajamentele din Programul de Guvernare. Produsul intern brut a crescut in anul 2006 fata de 2005 cu 18,9% in termeni nominali, respectiv 7,7% in termeni reali. Anul 2007 este prognozat cu o crestere a PIB-ului de 14% in termeni nominali, respectiv 6,5% in termeni reali. Aplicarea cotei unice a dus la cresterea spectaculoasa a incasarilor bugetare dar si la o sporire a castigurilor angajatilor si intreprinzatorilor.
Toate acestea s-au reflectat intr-o crestere a veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat in perioada 2005 – 2007 cu peste 40%.

Dupa cum se stie, angajamentul din Programul de guvernare cu privire la majorarea pensiilor prevede o crestere cu 30 % in termeni reali.

Situatia cresterii procentuale a punctului de pensie pentru perioada 2004 – 2007 se prezinta astfel:

Data Cresterea procentuala a punctului de pensie

Ian. 2005 3,0%
Ian. 2006 9,3%
Sept. 2006 5,0%
Total 2006 14,8%

Ian. 2007 16,8%
Sept. 2007 5,0%
Total 2007 22,6%

Valoarea nominala a punctului de pensie va creste de la 286,95 RON in dec. 2004 la 416,01 in septembrie 2007 deci o crestere procentuala de 44,98 % iar in termeni reali: 26,3 %.

Situatia pensiei medii in termeni nominali pentru perioada decembrie 2004 –decembrie 2007 se prezinta astfel:

Data Pensia medie de asigurari sociale in termeni nominali

Decembrie 2004 252 RON
Decembrie 2006 325 RON (crestere de 28% fata de 2004)
Decembrie 2007 407 RON (crestere de 61% fata de 2004)
dupa majorarea de la 1 sept. a.c)

Avand in vedere dezvoltarea economica sustinuta din ultimii ani, cresterea mai importanta a pensiilor asa cum este prevazuta pentru anul 2008 se inscrie intr-o logica fireasca a acumularilor, deplin sustenabila economic.

Efectele dezvoltarii economice, a castigurilor salariale si a numarului de salariati vor permite, in anul 2008, o crestere a pensiilor cu 43%, fata de nivelul actual si, in consecinta, cresterea punctului de pensie de la 396 lei la 568 lei, respectiv 37,5% din salariul mediu brut.

Toate aceste masuri se vor realiza fara majorarea unor impozite sau taxe precum si prin respectarea calendarului privind introducerea pilonului doi de pensii si reducerea CAS.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala de Prognoza, in perioada 2009-2013 Romania va inregistra o crestere economica intr-o medie anuala de aproape 6% pe an, iar numarul locurilor de munca va creste cu 400.000, ceea ce garanteaza majorarilor de pensii din anul 2008 un caracter sustenabil.

In ce priveste prevederile proiectului de lege a pensiilor privind anul 2009, indeplinirea acestora va depinde de modul in care viitorul Guvern va intelege sa-si reasume acest obiectiv si sa-si ordoneze prioritatile.

In concluzie, Guvernul Romaniei isi reafirma pozitia potrivit careia exista resursele necesare majorarii pensiilor in anul 2008 cu 43% - ca o consecinta a dezvoltarii economice - precum si conditiile ca pana in anul 2013 aceasta majorare sa fie sustenabila. in acest fel Guvernul isi va duce la indeplinire obiectivul central al mandatului sau si anume dezvoltarea economica si punerea acesteia in slujba bunastarii cetatenilor, cu deosebire in favoarea categoriilor celor mai defavorizate ale tranzitiei.

Cu deosebita consideratie,


Varujan Vosganian
Ministrul economiei si finantelor

Paul Pacuraru
Ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 17.07.2007

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 19 Iulie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Textul scrisorii transmise presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cu privire la modificarea Legii pensiilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]