SSM: Care sunt cerintele pentru utilizarea semnalelor acustice si vizuale la munca

SSMprotectia munciisecuritatea si sanatatea la locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Protectia muncii. Cerinte minime pentru utilizarea semnalelor acustice si vizuale in semnalizarea de securitate si de sanatate la locul de munca

Intrebare: Pentru protectia muncii,care sunt cerintele minime pentru utilizarea semnalelor acustice si vizuale in semnalizarea la locul de munca?

Raspuns: Atunci cand nu puteti asigura evitarea sau reducerea suficienta a riscurilor prin mijloace tehnice de protectie colectiva sau prin masuri, metode ori procedee de organizare a muncii, aveti obligatia legala de a realiza semnalizarea de securitate si de sanatate la locul de munca.

Cerinte minime pentru utilizarea semnalelor acustice

DEFINITIE

Semnalul luminos este semnalul emis de un dispozitiv realizat din materiale transparente sau translucide, iluminate din interior ori din spate, astfel incat sa se creeze o suprafata luminoasa.

* Lumina emisa de un semnal trebuie sa produca un contrast luminos adecvat mediului, in functie de conditiile de utilizare prevazute, fara sa antreneze fenomenul de orbire, prin intensitate prea puternica, sau vizibilitate redusa, ca urmare a iluminarii insuficiente.

* Suprafata luminoasa care emite un semnal poate avea o culoare uniforma sau poate contine o pictograma pe un fond determinat.

Cand sunt folosite culorile uniforme, acestea trebuie sa respecte urmatorul cod de culori:

- rosu pentru semnalele de interdictie, in caz de pericol-alarma si pentru materialele si echipamentele de prevenire si stingere a incendiilor;
- galben sau galben-oranj pentru semnalele de avertizare;
- albastru pentru semnalele de obligatie;
- verde pentru semnalele de salvare sau prim ajutor si pentru situatiile de securitate.

Atunci cand semnalul luminos contine o pictograma, aceasta trebuie sa fie cat mai simpla posibil si trebuie evitate detaliile inutile.

* Daca un dispozitiv poate emite atat un semnal luminos continuu, cat si unul intermitent, semnalul intermitent va fi utilizat pentru a indica, in raport cu semnalul continuu, un nivel mai ridicat de pericol sau o urgenta mai mare de interventie ori de actiune solicitata sau impusa.

Durata fiecarui impuls luminos si frecventa impulsurilor unui semnal luminos intermitent trebuie stabilite astfel incat:
- sa asigure o buna perceptie a mesajului;
- sa evite orice confuzie atat intre diferitele semnale luminoase, cat si cu un semnal luminos continuu.

* Daca un semnal luminos intermitent este utilizat in locul unui semnal acustic sau in completarea acestuia, codul semnalului luminos trebuie sa fie identic.

* Un dispozitiv care emite un semnal luminos utilizabil in caz de pericol grav trebuie sa fie supravegheat in mod special sau sa fie prevazut cu un bec de rezerva.

Cerinte minime pentru utilizarea semnalelor vizuale

DEFINITIE

Semnalul acustic este semnalul sonor codificat, emis si difuzat de un dispozitiv realizat in acest scop, fara folosirea vocii umane sau artificiale.

* Un semnal acustic trebuie sa aiba un nivel sonor considerabil mai inalt fata de zgomotul ambiant, astfel incat sa poata fi auzit, fara sa fie excesiv sau suparator.

* Semnalul acustic trebuie sa poata fi recunoscut usor, in special dupa durata impulsurilor, distanta dintre impulsuri sau grupuri de impulsuri, si sa poata fi diferentiat usor de orice alt semnal acustic si de zgomotele ambientale.

* Daca un dispozitiv poate emite un semnal acustic atat cu frecventa variabila, cat si cu
frecventa constanta, frecventa variabila va fi utilizata pentru a indica, in raport cu frecventa constanta, un nivel mai ridicat de pericol, o urgenta crescuta de interventie sau o actiune impusa/solicitata.

* Sunetul semnalului de evacuare trebuie sa fie continuu.

SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei nerespectarea reglementarilor de protectia muncii privind semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca, conform art. 39 alin. (9) lit. k) din Legea nr. 319/2006.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSMprotectia munciisecuritatea si sanatatea la locul de munca

Data aparitiei: 19 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Care sunt cerintele pentru utilizarea semnalelor acustice si vizuale la munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]