Inaptitudine fizica. In ce conditii inceteaza contractul de munca?

Contract de MuncapensionareCodul munciiRevisalinaptitudine fizica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unui salariat caruia i s-a emis Decizia medicala asupra capacitatii de munca (gradul II) in data de 14.06.2013, ultima zi de concediu medical fiind 17.06.2013.

Vom vedea care este procedura de incetare a contractului de munca si temeiul legal de incetare a CIM (casa de pensii solicita decizia de incetare), cand se emite decizia, cum se inregistreaza in Revisal si la ce data se transmite.

De asemenea, vom stabili cum figureaza angajatul in registrul electronic pana la emiterea deciziei de pensionare de catre casa de pensii, precum si ce documente elibereaza angajatorul catre casa de pensii.


Solutia consultantului:

Nu exista o prevedere legala care sa reglementeze asupra raporturilor de munca dintre angajator si salariat in perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca si data comunicarii deciziei de pensionare.

In baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate.

Decizia de pensie la care face referire art. 56 alin. (1) lit. d) nu este decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa de medicul expert al asigurarilor sociale ci decizia casei teritoriale de pensii.

In consecinta, contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensii emisa de casa teritoriala de pensii si nu la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.

In intervalul de timp cuprins intre data expirarii duratei concediului medical inscrisa in certificatul de concediu medical si data comunicarii angajatorului a deciziei de pensie, salariatul nu poate presta activitate profesionala, intrucat, conform art. 69 lit. b) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, invaliditatea de gradul II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca.

In perioada dintre data emiterii deciziei medicului expert al asigurarilor sociale si data comunicarii deciziei de pensionare de catre casa de pensii, salariatul invalid de gradul I sau II nu mai poate presta activitate si nu exista nici temei pentru incetarea contractului individual de munca, acesta incetand, cum am aratat, la data comunicarii deciziei de pensie.

Contractul individual de munca poate inceta in aceasta perioada prin acordul partilor. Daca, insa, salariatul nu este de acord cu incetarea contractului individual de munca angajatorul nu ii poate permite sa presteze activitate, odata ce s-a stabilit invaliditatea sa, dar nici nu poate dispune sau constata incetarea contractului individual de munca asa incat o solutie este de a-l ponta absent nemotivat pana la comunicarea deciziei de pensie cand va putea sa constate incetarea contractului inidividual de munca si il va ponta absent motivat.

Prin urmare, nu se suspenda CIM in Revisal, CIM va inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensii emisa de casa teritoriala de pensii sau la data incetarii CIM prin acordul partilor potrivit intelegerii dintre acestea.

Insa, din speta dvs. rezulta ca persoana in cauza a comunicat angajatorului in data de 14 iunie decizia de expertiza medicala prin care se constata inaptitudinea sa fizica si/sau psihica, fapt ce nu ii mai permite acestuia sa isi mai indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

In acest caz, apreciem ca devin incidente prevederile art. 61 lit c) din Codul muncii, conform carora angajatorul poate dispune concedierea salariatului pentru motive care tin de persoana salariatului, respectiv constatarea prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, a inaptitudinii fizice si/sau psihice a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

In aceasta situatie angajatorul va elibera decizia de incetare a CIM in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii precum si  un document care sa ateste activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de MuncapensionareCodul munciiRevisalinaptitudine fizica

Data aparitiei: 19 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inaptitudine fizica. In ce conditii inceteaza contractul de munca? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]