Adeverinta de vechime in munca. Cum evidentiem programul inegal?

Resurse Umaneadeverinta vechimeprogram inegaltimpul de muncarepartizarea timpului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va prezentam mai jos cum se evidentiaza programul inegal in adeverinta de vechime.

Potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Asadar, vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.

Codul muncii statueaza in mod expres reguli cu privire la modalitatea concreta de acordare a drepturilor salariatilor in functie de tipul contractului individual de munca incheiat. Referitor la conditiile de angajare si de munca, potrivit prevederilor art. 87 din Codul muncii, republicat, salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil decat salariatii permanenti comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.

De asemenea, Codul muncii, republicat reglementeaza in cadrul art. 106 faptul ca salariatii incadrati cu contract individual de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

In ceea ce priveste repartizarea timpului de munca, precizam ca regula generala este reglementata de art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, iar exceptia de la aceasta regula isi gaseste reglementarea in cuprinsul alin (2) al aceluiasi articol, potrivit caruia in functie de specificul unitatii angajatoare, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 h/saptamana.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal va fi stabilit prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau in cazul lipsei acestuia prin regulamentul intern.
Astfel, repartizarea inegala a timpului de lucru se face cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana (numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseaca 40) si cu respectarea prevederilor privind repausul saptamanal (art 137. din Codul muncii).

Asadar, repartizarea inegala a timpului de munca, poate functiona doar daca a fost expres prevazuta si in contractul individual de munca (art. 116 alin (2) Codul muncii).

In lumina acestor prevederi legale rezulta ca, in ceea ce priveste vechimea in munca leguitorul nu a distins intre diferitele tipuri de contracte individuale de munca si cu atat mai mult nu a distins in functie de repartizarea timpului de munca.

In concluzie, apreciem ca la baza calculului privind vechimea in munca se afla perioada/intervalul de timp pentru care este incheiat respectivul contract individual de munca independent de fractiunea de norma pentru care este incheiat sau repartizarea timpului de munca.

In speta mentionata de dvs, in adeverinta de vechime va fi astfel inscrisa perioada in care salariatul in cauza a prestat activitate in temeiul unui contract individual de munca, fara a cuprinde mentiuni referitoare repartizarea timpului de munca.

Va prezentam un eventual model de adeverinta de vechime in munca, cu precizarea ca nu exista un astfel de model stabilit unitar printr-un act normativ, cu exceptia functionarilor publici (a se vedea Ordinul Presedintelui ANFP nr.192/2013).
Model
Antet
Nr……../……………….
A D E V E R I N TA

    Prin prezenta se atesta faptul ca dl./dna. ..........................................., domiciliat(a) in Bucuresti, posesor al BI/CI, seria....... nr................., C.N.P. ..............................., a fost angajatul (a) societatii S.C. ................................................. S.R.L., C.U.I.  RO .................., cu sediul social in ...................., in baza contractului individual de munca cu norma intreaga/partiala de ........... ore/zi, incheiat pe durata..........................., inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca ...................... cu nr........................, in functia/meseria de .............................
 Pe durata executarii contractului individual de munca au intervenit urmatoarele mutatii:
 
Nr. Crt.
Mutatia intervenita     
Anul    
Meseria/ Functia
Salariul de baza
Nr. si data actului pe baza caruia se face inscrierea in temeiul legal
 
        Luna            
         Ziua
             
 1    Angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata conform art. 12 alin….. din Codul muncii


                Contract individual de munca  nr……/……..
 

2      Modificare salariu            Sporuri si alte adaosuri daca este cazul    Nr. si data actului pe baza caruia a intervenit mutatia: actul aditional nr….. …….. din data de ….. …..            
3                    
4                    
 
Contractul individual de munca al domnului(ei) ............................. a incetat la data de ............., in baza prevederilor ................, din Legea nr.53/2003
- Codul muncii, republicata, astfel cum rezulta din decizia nr ............./…………..........
 
S-a eliberat prezenta in baza documentelor detinute de angajator, pentru stabilirea vechimii in munca.
 
S.C. ................................................. S.R.L.
Reprezentant legal


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umaneadeverinta vechimeprogram inegaltimpul de muncarepartizarea timpului

Data aparitiei: 10 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Adeverinta de vechime in munca. Cum evidentiem programul inegal? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]