3.1. Raspunderea contraventionala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

1. Contraventia

Contraventia este acea fapta care aduce atingere unor valori sociale, altele decat cele ocrotite prin legea penala, savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, hotarare a guvernului, a consiliului local etc.
Sanctiunile contraventionale se aplica de catre inspectorii de munca, care sunt persoane special abilitate pentru efectuarea controalelor in domeniul relatiilor de munca, respective al sanatatii si securitatii in munca.

Atentie!
In acest sens, atragem atentia angajatorilor ca inspectorii de munca au dreptul sa aiba acces liber in sediul persoanei juridice si fizice si in orice alt loc de munca organizat de acestea. De asemenea, pot solicita conducerii persoanei juridice sau persoanei fizice documente si informatii necesare pentru realizarea controlului.

Pentru a putea fi sanctionata contraventional, conduita interzisa trebuie sa fie reglementata de legea contraventionala, sa fie savarsita cu vinovatie si sa prezinte pericol social mai redus decat infractiunea.
Exista insa fapte care constituie in esenta contraventii, dar care prin repetabilitate sunt calificate de lege ca fiind infractiuni.

Atentie!
Din acest punct de vedere, in calitatea de angajatori care au fost sanctionati contraventional, recomandam maxima atentie in ceea ce priveste savarsirea de noi fapte contraventionale. Recidiva in materie contraventionala este importanta atat sub aspectul posibilitatii agravarii unor sanctiuni viitoare, cat si sub aspectul posibilitatii sanctionarii faptei sub aspect penal, iar nu contraventional.

Exemplu


Raspunderea penala pentru fapte care in mod normal sunt sanctionate contraventional va putea fi stabilita spre exemplu in urmatoarele cazuri:
– stabilirea in mod repetat prin contractele individuale de munca a unor salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata;
– refuzul repetat de a permite accesul inspectorilor de munca in oricare din spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate, potrivit legii;
– utilizarea repetata a persoanelor care desfasoara munca salarizata cu nerespectarea dispozitiilor legale privind incheierea contractului individual de munca.
Raspunderea penala va reveni directorului, directorului executiv, administratorului, reprezentantului legal al angajatorului persoana juridica sau persoanei imputernicite.
Acestia ar putea fi condamnati la pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 1 an.

2. Tipuri de sanctiuni ce pot fi aplicate

Sanctiunile pot fi principale, constand in: avertisment, amenda contraventionala sau prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

Se pot aplica si sanctiuni complementare constand in: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii, suspendarea sau anularea avizului, acordului sau autorizatiei de exercitate a unei activitati, inchiderea unitatii, blocarea contului bancar, suspendarea activitatii agentului economic.

Fara indoiala, cea mai inofensiva dintre sanctiuni este avertismentul, care se aplica in cazul in care fapta a avut o gravitate redusa, sanctiunea trebuind sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite. De cele mai multe ori, actele normative prin care se sanctioneaza fapte contraventionale nu prevad expres sanctiunea avertismentului, dar aceasta nu atrage dupa sine imposibilitatea aplicarii acestei sanctiuni.

Amenzile contraventionale au valori generale minime si maxime stabilite prin Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, cuprinse intre 25 lei si 100.000 lei, pragurile maxime generale de sanctionare putand fi si mai mici, in functie de tipul de reglementare prin care se stabilesc.

De asemenea, prin actele normative cu caracter special, sunt reglementate valori minime si maxime pentru fiecare fapta in parte, valori intre care se situeaza dreptul de apreciere al organului sanctionator.

Daca aceeasi persoana fizica sau juridica a savarsit mai multe contraventii, sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie. Daca contraventiile sunt constatate prin acelasi proces-verbal, sanctiunile se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava, cu respectarea maximului general prevazut de Ordonanta Guvernului nr. 2/2001.

3. Individualizarea sanctiunii

In individualizarea naturii sanctiunii, precum si a cuantumului amenzii, organul de control tine seama de urmatoarele elemente circumstantiale:

– gradul de pericol social al faptei
– imprejurarile in care a fost savarsita fapta
– modul si mijloacele prin care a fost savarsita fapta
– scopul urmarit de faptuitor
– urmarea produsa
– circumstantele personale ale faptuitorului (spre exemplu, cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei, cum ar fi legitima aparare sau starea de necesitate).

4. Prescriptia sanctiunii amenzii

O contraventie nu poate fi sanctionata decat intr-un anumit interval de timp de la savarsirea ei. Prescriptia intervine, de regula dupa 6 luni de la data savarsirii faptei. In cazul contraventiilor continue, cand incalcarea obligatiei legale dureaza in timp, prescriptia intervine in termen de 6 luni de la data constatarii faptei.

5. Procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor

Este important sa cunoastem aspectele legate de procedura aplicarii si comunicarii sanctiunilor dispuse, precum si de continutul procesului-verbal pentru a putea contesta cu succes un astfel de act administrativ.
Orice proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor va contine urmatoarele elemente:

– data si locul incheierii procesului-verbal;
– numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
– datele de identificare, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca al contravenientului;
– descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei, locului in care a fost
savarsita, precum si aratarea imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea pagubelor pricinuite;
– indicarea actului normativ care stabileste si sanctioneaza fapta;
– posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ;
– termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea;
– pentru contravenientii cetateni straini – seria si numarul pasaportului sau ale altui document similar, data eliberarii si statul emitent.

Elemente fara de care procesul-verbal este lovit de nulitatea absoluta:

– numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
– numele, prenumele contravenientului/denumirea si sediul acestuia;
– fapta savarsita si data comiterii acesteia;
– semnatura agentului constatator.

Atentie!
Lipsa acestor elemente vor spori sansele dvs. in a obtine anularea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.

Comunicarea procesului-verbal se face prin inmanare, direct, contravenientului. In cazul in care nu a fost inmanat la data incheierii, acesta se comunica prin posta, cu aviz de primire sau prin afisare la sediul/domiciliul contravenientului, cu un martor.

Daca se dispune sanctiunea amenzii contraventionale, procesul-verbal de sanctiune se insoteste de instiintarea de plata.
In evaluarea sanselor de a contesta un proces-verbal de sanctionare trebuie sa tineti cont de:

– posibilitatea de a achita jumatate din minimul cuantumului amenzii prevazute de
lege in termen de 48 de ore de la data incheierii/comunicarii procesului-verbal, in cazul in care costurile contestarii sunt mai mari (reprezentarea juridica in instanta, cheltuieli de judecata);
– existenta unor vicii de forma ale procesului-verbal;
– realitatea faptica si istoricul dvs. in materie contraventionala in domeniul sanctionat.
Procesul-verbal neatacat constituie titlu executoriu, fara alte formalitati. Executarea amenzii se face de catre organele specializate in executarea creantelor bugetare.

6. Cui ne adresam daca am fost sanctionati contraventional?

Plangerea se depune la organul din care face parte organul constatator, insotita de copia procesului-verbal. Plangerea va fi inaintata de organul in cauza judecatoriei in a carei circumscriptie s-a savarsit contraventia. Prin intocmirea plangerii puteti amana executarea sanctiunii, care se suspenda pana la solutionarea litigiului.

Plangerea se face in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal de constatare si aplicare a sanctiunii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 07 Iulie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

3.1. Raspunderea contraventionala Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]