UE recomanda Romaniei egalizarea varstei de pensionare. Vezi lista completa!

Evaluaremediul de afacerirecomandari Comisia EuropeanaIMMcoruptie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Saptamana aceasta, Comisia Europeana a inaintat mai multe propuneri de masuri pentru tarile membre UE, in vederea cresterii performantei economice.

CE recomanda astfel Romaniei finalizarea acordului derulat cu UE si FMI, cresterea colectarii, implicit prin taxe de mediu mai mari, egalizarea varstei de pensionare si continuarea reformelor structurale, mentionand slaba capacitate administrativa ca principala sursa de preocupare privind Romania.

Iata care sunt, pe scurt, aceste recomandari:

Implementarea programului preventiv -  Romania a negociat cu Comisia Europeana si cu FMI un program preventiv de ajustare economica in 2011. in martie 2013, Romania a cerut oficial o extindere cu 3 luni a acestui program. in aceste conditii, evaluarea finala a programului va avea loc pana la sfarsitul anului 2013.

Finante publice si un sistem de impozitare sustenabile - Desi consolidarea fiscala a continuat, disciplina fiscala reprezinta in continuare o mare provocare, iar sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii se confrunta cu riscuri de nivel mediu pe termen lung. Din acest motiv, Romania ar trebui sa isi imbunatateasca sistemul de colectare a taxelor, sa egalizeze varsta de pensionare pentru femei si barbati si sa sprijine reformarea sistemului de pensii prin promovarea ocuparii lucratorilor cu varste mai inaintate.

Reforma sectorului de sanatate - Sunt dezechilibre majore in sistemul de sanatate din Romania in special din cauza utilizarii ineficiente a resurselor si a proastei gestionari. Romania ar trebui sa faca eforturi suplimentare pentru a mari raportul costuri-eficienta din sistem, prin reducerea spitalizarii excesive si prin imbunatatirea serviciilor de tratement ambulatoriu.

Piata muncii, somajul in randul tinerilor si saracia - Romania a avut o rata de ocupare scazuta in 2012, iar gradul de ocupare al tinerilor a fost printre cele mai reduse din UE. Romania trebuie sa isi imbunatateasca calitatea politicilor active de pe piata muncii si sa puna in practica fara intarziere Planul National de Ocupare a Tineretului. Numarul de populatie ce risca saracia si excluziunea sociala este si el foarte mare, iar cei mai afectati sunt copiii. Romania trebuie sa adopte legislatia in domeniu care nu a fost adoptata inca si sa garanteze conectarea ei cu masurile de activare.

Reforma sistemului de invatamant - Romania se confrunta cu o importanta provocare in ceea ce priveste calitatea sistemului sau de invatamant si formare profesionala. Abandonul scolar timpuriu este, de asemenea, o provocare semnificativa. Romania trebuie sa puna in practica reformele, in paralel cu dezvoltarea capacitatii sale administrative. invatamantul universitar va trebui sa fie aliniat la nevoile de pe piata muncii si sa permita un acces imbunatatit persoanelor defavorizate.

O mai buna administratie publica - Capacitatea administrativa slaba este una dintre preocuparile majore in ce priveste Romania, ea contribuind la rata redusa de absorbtie a fondurilor europene. Guvernanta si calitatea administratiei publice trebuie, din acest motiv, sa fie consolidate.

Mediul de afaceri - Pentru Romania un mediu de afaceri slab si un sprijin redus pentru activitatea de cercetare-inovare reprezinta provocari majore. Autoritatile trebuie sa garanteze un sistem de e-guvernare coerent si sa faca eforturi suplimentare pentru a facilita accesul la finantare, precum si sa reduca birocratia in domeniul IMM-urilor. Romania va trebui sa isi imbunatateasca, de asemenea, eficienta si independenta sistemului judiciar, precum si gradul de eficacitate al politicilor de combatere a coruptiei, in special in domeniul achizitiilor publice.

Energie si transport - Romania are un grad redus de concurenta si eficienta in sectoarele industriale de energie si transport. Trebuie sa asigure liberalizarea preturilor la gaz si electricitate, sa consolideze managementul companiilor de stat si autoritatilor de reglementare, precum si sa finalizeze interconectarea transfrontaliera. Gradul de introducere a conexiunilor de tip broadband este cel mai redus din UE; ele ar trebui sa fie introduse pe plan larg. In sectorul transporturilor este necesara o planificare amanuntita pe termen lung.

Sursa: Comisia Europeana


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Evaluaremediul de afacerirecomandari Comisia EuropeanaIMMcoruptie

Data aparitiei: 30 Mai 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

UE recomanda Romaniei egalizarea varstei de pensionare. Vezi lista completa! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]