Situatii in care salariatul poate demisiona fara preaviz

Contract de MuncaCodul munciipreavizdemisia
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz (art. 81 alin. (1) din Codul muncii republicat).

Demisia nu este supusa aprobarii de catre angajator si nici nu trebuie motivata.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de:
- 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie;
- 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Termenul prevazut de lege este maxim, ceea ce inseamna ca in contractele colective de munca se va putea prevedea un termen mai scurt, iar in contractul individual de munca, unul si mai scurt.

Mai mult, angajatorul poate renunta la preaviz chiar daca nu exista o asemenea prevedere in contractul colectiv sau individual de munca.

Potrivit art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Deci, contractul de munca poate inceta la data renuntarii angajatorului la termenul de preaviz.

De asemenea, in situatii exceptionale, salariatul poate demisiona fara preaviz.
Astfel, potrivit art. 81 alin. (8) salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Textul art. 81 alin. (8) se refera numai la nerespectarea de catre angajator a obligatiilor asumate prin contractul individual si colectiv de munca.

Asadar, daca angajatorul nu a respectat una dintre clauzele contractului de munca, respectiv plata salariului la data stabilita, sau plata integrala a salariului la data stabilita in contractul individual de munca, salariatul poate demisiona fara preaviz.

Insa, daca nu ati identificat niciuna dintre situatiile mentionate iar, salariatul fara un motiv intemeiat, desi nu se afla in incapacitate temporara de munca, nu se prezinta la locul de munca pe durata preavizului, il veti putea concedia disciplinar pentru abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii.

In vederea concedierii disciplinare aveti obligatia efectuarii cercetarii disciplinare prealabile (art. 63 alin. (1) din Codul muncii).

In vederea desfasurarii cercetarii discplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii (art. 251 alin. (2) din Codul muncii).

Neprezentarea salariatului la convocarea facuta fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii discplinare prealabile.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de MuncaCodul munciipreavizdemisia

Data aparitiei: 27 Mai 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Situatii in care salariatul poate demisiona fara preaviz Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]