O noua zi libera pentru romani. Concediul de odihna ar putea creste la 22 de zile!

Resurse Umaneconcediu odihnazile liberea treia zi de Pastisarbatoare legalazile libere 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua initiativa legislativa ar putea aduce inca o zi libera la concediul de odihna al romanilor. Astfel, potrivit proiectului de lege initiat de  12 deputati si senatori PSD si PPDD, o noua zi ar putea fi declarata sarbatoare legala, adaugandu-se astfel zilelor libere la care avem deja dreptul prin lege.

Se propune astfel ca cea de-a treia zi de Paste sa devina sarbatoare legala, conform proiectului de lege initiat de deputatii PSD Constantin Adascalitei, Ioan Axente, Ileana Cristina Dumitrache, Mihaita Gaina, Marian Ghiveciu, Horia Grama, Cornel Itu, Constantin Mazilu, Florian Nicolae, deputatii PPDD Liliana Ciobanu si Marioara Nistor si senatorul PSD Laurentiu Florian Coca.

In expunerea de motive se mentioneaza ca este necesara declararea ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza a acestei zile si pentru ca "invierea Domnului este, pentru unele lacasuri de cult, prilej de dubla bucurie: praznic imparatesc si ziua hramului bisericii".

Acelasi document aminteste ca Romania "este printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare, iar cea mai mare sarbatoare a crestinismului, Pastele, cu cele mai profunde semnificatii, ar trebui marcata in mod solemn in toate cele trei zile ale sale.

Dintre tarile Uniunii Europene, Belgia este, de departe, cea care acorda cele mai multe zile libere muncitorilor, cu un total de 24 de sarbatori legale in 2012. Alte tari europene cu un numar mai mare de sarbatori legale decat al nostru sunt: Ungaria (17 zile), Bulgaria (15 zile), Slovacia (14 zile), Malta (14 zile), Polonia (13 zile), Portugalia (13 zile)".

Proiectul, pentru care Camera Deputatilor este for decizional, vizeaza modificarea alineatului 1 al articolului 139 din Codul Muncii, astfel incat acesta sa prevada ca in 2013 sunt declarate zile libere (zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza) sunt 1 si 2 ianuarie, a doua si a treia zi de Paste, 1 Mai, prima si a doua zi de Rusalii, 15 august - Adormirea Maicii Domnului, 30 Noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel intai chemat, Ocrotitorul Romaniei, 1 decembrie, 25-26 decembrie - prima si a doua zi de Craciun, doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apatinand acestora.

Sursa: Mediafax


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umaneconcediu odihnazile liberea treia zi de Pastisarbatoare legalazile libere 2013

Data aparitiei: 22 Mai 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

O noua zi libera pentru romani. Concediul de odihna ar putea creste la 22 de zile! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]