SSM: Care sunt etapele metodei INCDPM?

SSM si PSImetoda INCDPM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metoda INCDPM de evaluare a riscurilor cuprinde urmatoarele etape:

1. Constituirea echipei de evaluare

Echipa de evaluare va cuprinde specialisti in domeniul securitatii muncii, tehnologi, buni cunoscatori ai proceselor de munca analizate. Trebuie, de asemenea, implicati angajatorul sau reprezentantul sau legal, conducatorul locului de munca analizat, medicul specialist de medicina muncii, reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul SSM.

Inainte de inceperea evaluarii, toti membrii echipei de evaluare trebuie sa cunoasca metoda de evaluare si locul de munca analizat.

2. Definirea sistemului de analizat

In aceasta etapa se efectueaza o analiza detaliata a locului de munca, urmarind:

- identificarea si descrierea componentelor sistemului si modului sau de functionare: scopul sistemului, descrierea procesului tehnologic, a operatiilor de munca, masinile si utilajele folosite - parametri si caracteristici functionale, unelte etc.;
- precizarea sarcinii de munca ce-i revine executantului in sistem (pe baza fisei postului, a ordinelor si deciziilor scrise, a dispozitiilor verbale date in mod curent etc.);
- descrierea conditiilor de mediu existente;
- precizarea cerintelor de securitate pentru fiecare componenta a sistemului, pe legislatiei de securitate si sanatate in munca.

Informatiile necesare pentru aceasta etapa se pot lua din documentele precum: fisa postului pentru executant, fisa tehnologica, cartile tehnice ale masinilor si utilajelor, caiete de sarcini, buletine de analiza a factorilor de mediu, norme, standarde si instructiuni de securitate a muncii). O sursa foarte importanta de informatii pentru definirea sistemului o constituie discutiile cu lucratorii de la locul de munca analizat.

3. Identificarea factorilor de risc din sistem

In aceasta etapa se identifica factorii de risc pentru fiecare componenta a sistemului de munca evaluat (respectiv loc de munca).

In cazul factorilor de risc generati de echipamentele de munca sau mediul de munca, identificarea lor este relativ usoara, cunoscându-se parametrii si caracteristicile functionale ale masinilor, utilajelor, instalatiilor, proprietatile fizico-chimice ale materiilor si materialelor utilizate sau buletinele de analiza a conditiilor de mediu.

Referitor la executant, operatia este mult mai dificila si implica un grad ridicat de nedeterminare. Pe cât posibil, se analizeaza toate erorile previzibile si probabile ale acestuia in raport cu sarcina de munca atribuita, sub forma omisiunilor si actiunilor sale gresite si impactul lor asupra propriei sale securitati si asupra celorlalte elemente ale sistemului.

Identificarea factorilor de risc dependenti de sarcina de munca se realizeaza, pe de o parte, prin analiza conformitatii dintre continutul sau si capacitatea de munca a executantului caruia ii este Nr = i=1 atribuita, iar pe de alta parte, prin precizarea eventualelor operatii, reguli de munca, procedee de lucru gresite.

4. Evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala

Pentru determinarea consecintelor posibile ale actiunii factorilor de risc se utilizeaza Lista de consecinte posibile ale actiunii factorilor de risc asupra organismului uman. Gravitatea consecintei astfel stabilite se apreciaza pe baza Scalei de cotare a gravitatii si probabilitatii consecintelor actiunii factorilor de risc asupra organismului uman. Informatii importante pentru aprecierea cât mai exacta a gravitatii consecintelor posibile se obtin din statisticile accidentelor de munca si bolilor profesionale produse la locul de munca respectiv sau la locuri de munca similare.

Pentru determinarea frecventei consecintelor posibile se foloseste Scala de cotare a gravitatii si probabilitatii consecintelor actiunii factorilor de risc asupra organismului uman. Incadrarea in clasele de probabilitate se face dupa ce se stabilesc, pe baza statistica sau de calcul, intervalele la care se pot produce evenimentele (zilnic, saptamânal, lunar, anual etc.). Intervalele respective se transforma ulterior in probabilitati exprimate prin numar de evenimente posibile pe an.

Rezultatul obtinut in urma procedurilor anterioare se identifica in Grila de evaluare a riscurilor si se inscrie in Fisa locului de munca.

5. Ierarhizarea riscurilor si stabilirea prioritatilor de prevenire

Cu ajutorul Scalei de incadrare a nivelurilor de risc/securitate a muncii se determina apoi aceste niveluri pentru fiecare factor de risc in parte. Se obtine astfel o ierarhizare a dimensiunii riscurilor la locul de munca, ceea ce da posibilitatea stabilirii unei prioritati a masurilor de prevenire si protectie, in functie de factorul de risc cu nivelul cel mai mare de risc.

Nivelul de risc global (Nr) pe locul de munca se calculeaza ca o medie ponderata a nivelurilor de risc stabilite pentru factorii de risc identificati. Pentru ca rezultatul obtinut sa reflecte cât mai exact posibil realitatea, se utilizeaza ca element de ponderare rangul factorului de risc, care este egal cu nivelul de risc.

In acest mod, factorul cu cel mai mare nivel de risc va avea si rangul cel mai mare. Se elimina astfel posibilitatea ca efectul de compensare intre extreme, pe care-l implica orice medie statistica, sa mascheze prezenta factorului cu nivel maxim de risc.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSM si PSImetoda INCDPM

Data aparitiei: 21 Mai 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Care sunt etapele metodei INCDPM? Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]