Concedierea disciplinara a reprezentantului salariatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Reprezentantul salariatilor a solicitat 2 saptamani de concediu fara plata si dupa finalizarea acestora nu s-a mai prezentat la munca. Cum ii inchid situatia? Am aflat ca nu mai este in tara.

Raspuns:

Limitele legale privind dreptul angajatorului de a concedia reprezentantul salariatilor sunt stabilite de prevederile art. 229 din Codul muncii.
Absentele nemotivate constituie cel mai frecvent motiv de concediere disciplinara a salariatilor. Concedierea disciplinara nu face parte dintre situatiile prevazute de art. 229 din Codul muncii. Prin urmare, in situatia lipsei nemotivate a reprezentantului salariatilor de la locul de munca puteti declansa procedurile pentru concedierea disciplinara a acestuia.

Procedura este cea reglementata de prevederi art. 263 si urm. din Codul muncii, in legatura cu care facem doar cateva precizari de maxima importanta.

Este necesar ca fapta sa fie reglementata in regulamentul dvs. intern ca abatere disciplinara grava, regulamentul intern fiind adus la cunostinta salariatilor. Practica angajatorilor este aceea de a indica 3 (5) zile de absenta nemotivata drept abatere grava. in cazul de fata termenul curge de la data preconizata a revenirii la serviciu, dupa epuizarea CFS.

De asemenea, este necesar sa procedati la efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, care presupune transmiterea la adresa de domiciliu/resedinta declarata de salariat a unui convocator care sa contina invitatia de prezentare la cercetare cu indicarea obiectului, datei, orei si locului cercetarii si a persoanei desemnate de angajator sa efectueze cercetarea.

Convocarea este necesara, chiar in conditiile in care cunoasteti faptul ca acesta nu mai este in tara.

Odata indeplinita conditia convocarii, la data preconizata veti constata prin proces verbal neprezentarea acestuia, plecarea in strainatate nefiind un motiv obiectiv, in masura in care acest aspect nu a fost notificat angajatorului si nu a facut obiectul unui acord de principiu. Apoi puteti dispune concedierea, chiar daca cercetarea nu a putut fii efectuata.

Atragem atentia asupra faptului ca nu este recomandabil sa amanati desfasurarea acestor proceduri si emiterea deciziei de concediere, pentru a nu depasi termenul prevazut de art. 268 alin.(1) din Codul muncii (30 de zile in cazul de fata. Cel de 6 luni nu poate fi utilizat, nefiind obiectiv, intrucat absenta se constata inca din prima zi prin pontarea facuta de angajator). Dupa depasirea acestui termen, masura concedierii devine riscanta, iar societatea dvs. Va ramane cu un contract individual de munca pentru care nu se poate stabili modalitatea de incetare si, prin urmare, nu se poate completa si elibera carnetul de munca.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 13 Iunie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concedierea disciplinara a reprezentantului salariatilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]