Obligatii cetatenesti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Situatia de fapt. Agentia are un proces cu un salariat. Evident ca ambele parti cunosc data/datele de infatisare la proces.

Exista vreo prevedere legala prin care Agentia are obligatia sa ii acorde salariatului respectiv invoire/concediu platit la data/datele de infatisare sau, in cazul in care salariatul nu solicita concediu fara plata la acele date el poate fi trecut nemotivat si sanctionat disciplinar?

Raspuns:

Pentru a avea o privire de ansamblu asupra absentelor in situatia rezolvarii obligatiilor cetatenesti va prezentam situatiile in care salariatii pot absenta motivat.
Referitor la drepturile de natura salariala si baza legala ce le reglementeaza de care beneficiaza salariatii in situatiile in care:

1. sunt citati in instanta ca martori,
2. sunt convocati de organele de ancheta pentru declaratii,
3. sunt convocati sau concentrati de centre militare, aratam urmatoarele:

1. In conditiile art. 200 alin. (1) din Codul de procedura civila, persoana chemata in calitate de martor in fata unei instante civile poate cere sa i se plateasca cheltuielile de drum si sa fie despagubita dupa indeletnicirea sa, proportional cu timpul pierdut (nelucrat).


Nici legea civila si nici legislatia muncii nu prevad proceduri speciale in acest sens cu privire la raportul de munca al martorului, avand in vedere ca timpul afectat depunerii marturiei nu depaseste de regula o zi.
Salariatul poate solicita angajatorului concediu fara plata, urmand a recupera remuneratia neincasata prin incheierea instantei de judecata privitoare la despagubirea sa.

2. Potrivit art. 83 din Codul de procedura penala, persoana chemata ca martor intr-o pricina de natura penala este obligata sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie si are datoria sa declare tot ce stie cu privire la faptele cauzei.
Art. 190 din Codul de procedura penala stabileste ca martorul, expertul si interpretul chemati de organul de urmarire penala ori de instanta de judecata au dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, intretinere, locuinta si altor cheltuieli necesare, prilejuite de chemarea lor.

Martorul, expertul si interpretul, salariati ai unei autoritati ori institutii publice au dreptul si la venitul de la locul de munca, pe durata lipsei de la serviciu prilejuita de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata. Suma respectiva se plateste de unitatea la care lucreaza martorul, expertul sau interpretul
Martorul care nu este salariatul unei unitati din cele prevazute in alineatul precedent, dar care are venit din munca, este indreptatit sa primeasca o compensare din fondul cheltuielilor judiciare.

Aceste sume se platesc pe baza dispozitiilor luate de organul care a dispus chemarea si in fata caruia s-a prezentat martorul, expertul sau interpretul, din fondul cheltuielilor judiciare special alocat.

3. Contractul individual de munca se suspenda de drept pe durata efectuarii serviciului militar obligatoriu, potrivit art. 50 lit. e) din Codul muncii.
In conditiile Legii nr. 46/1996 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, recrutii chemati la centrele militare in vederea incorporarii, dar care nu au fost incorporati, sunt obligati sa se prezinte la locurile de munca in termen de cel mult 5 zile de la data la care li s-a comunicat ca nu vor fi incorporati.

Salariatii lasati la vatra sau trecuti in rezerva au obligatia sa se prezinte la locul de munca in termen de cel mult 30 de zile de la data trecerii in rezerva, respectiv a lasarii la vatra.

Pe durata suspendarii raporturilor de munca, acestia nu vor beneficia de venituri salariale platite de angajator, asa cum rezulta din dispozitia art. 49 alin. (2) din Codul muncii.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 12 Iunie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Obligatii cetatenesti Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]