Peste jumatate dintre romani vor reguli noi privind conducerea tarii

Resurse Umaneguvernrevizuirea constitutieireforma regionalizariireferendum
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Asa cum arata un sondaj de opinie prezentat miercuri de Cristian Parvulescu, presedintele Forumului Constitutional, 51% dintre romani sustin ca procesul de revizuire a Constitutiei ar trebui sa aiba in vedere modificarea atributiilor si raporturilor dintre presedinte, Guvern si Parlament.

In schimb, 37% din respondenti au fost de parere ca atributiile presedintelui ar trebui sa ramana la fel, 22,5% au spus ca acestea ar trebui sa creasca, iar 22,2% au indicat ca ar trebui sa scada.

In ce priveste atributiile Parlamentului, 40,4% au indicat ca ar trebui sa ramana la fel, 21,4% au spus ca trebuie sa fie reduse, iar 20,1% au spus ca ar trebui sporite.

Un procent de 39,4% sustine insa limitarea stricta a atributiei Guvernului de a emite ordonante de urgenta, 32,7% considerand ca ar trebui sa ramana la fel.

Totodata, 46,8% din respondenti au aratat ca sustin ideea revenirii mandatului presedintelui la patru ani, iar un procent similar (46,7%) vrea ca mandatul acestuia si cel al Parlamentului sa inceapa si sa se incheie in acelasi timp, iar circa o treime (31,3%) resping aceasta idee.

Cea mai mare parte a respondentilor (60,9%) au aratat ca se asteapta ca prin procesul de revizuire a Constitutiei sa fie introduse prevederi cu referire la economie, 57,5% asteapta o mai buna protejare a drepturilor si libertatilor cetatenilor, in jur de 56% doresc mentiuni privind sanatatea publica, mediu, problemele sociale, 49% vor o mai buna precizare a relatiilor statului cu UE.

32% au exprimat sustinere pentru introducerea in Constitutie a aspectelor privind reforma regionalizarii, 40,8% respingand o modificare in acest sens. Tot 32% din respondenti au manifestat sprijin pentru mentionarea in legea fundamentala a votului obligatoriu, 43% neagreand o astfel de propunere.

Cristian Parvulescu a comentat faptul ca aceste date indica faptul ca romanii sunt mai putin interesati de aspectele politice privind revizuirea Constitutiei, fiind preocupati mai ales de cele care au legatura cu economia si problemele lor sociale.

Un procent ridicat (77,5%) considera ca varsta minima privind dreptul de vot ar trebui sa ramana la fel, de 18 ani, 12,% considerand ca ar trebui sa creasca, iar numai 6,7% fiind de parere ca ar trebui redusa.

Potrivit sondajului, 40,8% din romani ar merge la urne in toamna pentru referendumul privind revizuirea Constitutiei, 31,9% indicand ca se mai gandesc, iar circa 16,8% spunand ca nu vor merge.

"Problema pragului de validare a referendumului ramane in continuare una importanta, iar contextul politic si economic al procesului de revizuire a Constitutiei devine de asemenea foarte important in acest sens", a spus Parvulescu.

Sondajul a fost realizat in teren in perioada 20-28 aprilie de catre Forumul Constitutional in colaborare cu INSCOP, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.050 de persoane din 76 de localitati, marja de eroare fiind de +/- 3%.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umaneguvernrevizuirea constitutieireforma regionalizariireferendum

Data aparitiei: 09 Mai 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Peste jumatate dintre romani vor reguli noi privind conducerea tarii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]