Vechimea in munca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Daca unui salariat i-a fost suspendat contractul individual de munca pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu, iar la terminare si-a reluat activitatea la acelasi loc de munca, in baza carui act normativ aceasta perioada se considera vechime in munca? Exista condiţii de indeplinit?

Raspuns:

Potrivit art. 4 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000 in sistemul public sunt asigurate persoanele fizice, denumite si asiguraţi. Asiguraţii pot fi cetaţeni romani, cetaţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinţa in Romania. Asiguraţii au obligaţia sa plateasca contribuţii de asigurari sociale si au dreptul sa beneficieze de prestaţii de asigurari sociale.
In temeiul art. 37 din acelasi act normativ in sistemul public stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat si platit contribuţia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre angajator si asigurat.
Stagiul de cotizare corespunzator contribuţiei de asigurari sociale datorate in condiţiile art. 21 alin. (6) din Legea nr. 19/2000 se determina prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contribuţie individuala de asigurari sociale si cota de contribuţie de asigurari sociale aprobata pentru locurile de munca in condiţii normale.

Potrivit art. 38 in sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu excepţia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invaţamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Astfel, aceste persoane beneficiaza de perioade asimilate, daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare.
Stagiul de cotizare se certifica asiguraţilor anual, din oficiu, de catre CNPAS, prin casele teritoriale de pensii.
Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguraţilor, contra cost, oricand in timpul anului. Tariful serviciului respectiv se stabileste anual de CNPAS.

In concluzie, stagiul de cotizare, reglementat de Legea nr. 19/2000, este cunoscut si sub denumirea de vechime in munca. Stagiul de cotizare este compus din perioade de activitate salariata in care s-a platit CAS (vechime in munca) la care se adauga eventualele perioade asimilate, in cazul nostru, stagiul militar.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 23 Mai 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vechimea in munca Nota: 4 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]