Reguli de stabilire a salariului

reguli stabilire salariureguli de stabilire a salariuluidiferentierea salariilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Salariul reprezinta remuneratia pe care o primeste angajatul in schimbul muncii depuse in baza contractului individual de munca.

Pentru un angajator salariul este mai mult decât o obligatie de plata, el reprezinta o componenta importanta a costurilor de productie si cel mai probabil, principala sa cheltuiala. Pentru salariat insa, suma de bani pe care o primeste in schimbul muncii prestate este venit si reprezinta principalul mijloc de existenta pentru el si familia sa.

Obiectivul oricarei companiei este acela de a obtine un profit cât mai mare, iar acest obiectiv poate fi indeplinit numai daca angajatii sunt motivati sa obtina performante inalte. Un salariat nu va putea obtine aceste performante daca trebuie sa se gândeasca permanent la nevoile sale existentiale. Iata de ce, stabilirea salariilor presupune gasirea unui echilibru intre minimizarea costurilor de productie si motivarea oamenilor in munca.

1. Salariul se stabileste prin negociere
 
Negocierea salariul - la angajare sau pe parcursul desfasurarii activitatii - nu se rezuma doar la stabilirea cuantumului salariului. Va trebuii sa aveti in vedere toate elementele care pot fi incluse in pachetul salarial (salariu de baza, folosirea unei masini din patrimoniul societatii, prime sau cadouri pentru diverse ocazii, plata unor asigurari medicale, ajutoare de nastere, decontarea cheltuielilor de transport, tichete de masa sau tichete cadou, telefon de serviciu).

2. Salariul se stabileste si se plateste in bani

Valoarea muncii pe care angajatul o presteaza sau urmeaza sa o presteze in baza unui contract individual de munca va fi exprimata in bani. Negocierea dintre dvs. si salariat va avea ca obiect suma de bani pe care acesta urmeaza sa o primeasca in schimbul muncii depuse.
Plata salariului se face la data stabilita in contractul individual de munca.

Plata in natura a unei parti din salariu este posibila numai daca aceasta posibilitate este prevazuta expres in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

3. Pentru munca egala, plata egala (principiul egalitatii de tratament)

La stabilirea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, vârsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala (art. 159 alin. (3) din Codul muncii).


4. Cuantumul veniturilor salariale are caracter confidential

in calitate de angajator aveti obligatia, potrivit art. 163 alin. (1) din Codul muncii, de a lua toate masurile necesare pentru a asigura confidentialitatea veniturilor salariale.

Salariatii nu sunt obligati prin lege sa pastreze confidentialitatea veniturilor pe care le obtin si nu de putine ori acestia vorbesc liber despre salariile lor. Consecintele acestor discutii nu sunt greu de anticipat: apar conflicte, sentimente de invidie si nemultumire printre angajati. Rezultatul? Calitatea muncii depuse de angajati scade afectând performantele generale ale companiei.

Asadar, introduceti in contractul individual de munca o clauza prin care sa stabiliti confidentialitatea veniturilor salariale.

5. Diferentiere a salariilor

Diferentierea salariilor presupune stabilirea salariilor in functie de anumite criterii, care se regasesc, de regula, in contractele colective de munca.
Astfel, salariul de baza se stabileste in functie de:

-    pregatirea si competenta profesionala a salariatilor (nivelul studiilor);
-    importanta si complexitatea lucrarilor ce revin postului (fisa postului);
-    calitatea si cantitatea muncii;
-    conditiile de munca;
-    vechimea in munca.






Marcel Vasile
Avocat colaborator,






NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reguli stabilire salariureguli de stabilire a salariuluidiferentierea salariilor

Data aparitiei: 25 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reguli de stabilire a salariului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Reguli de stabilire a salariului

Mai multe articole despre reguli stabilire salariu

ARTICOLE SIMILARE

REGULI DE STABILIRE A SALARIULUI

Mai multe articole despre reguli de stabilire a salariului
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]