legislatiamuncii.ro cauta meniu
KIT-ul de documente instant obligatorii din  Legislatia Muncii si Salarizare
 

Retinerile din salariu

Intrebare:

Conform art. 263 din Codul muncii, (2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv .

Avem o hotarare judecatoreasca definitiva pentru retinerea pensiei de intretinere pentru un copil, data de incepere a executarii este 18.12.2006. Avem rugamintea de a ne spune cum se calculeaza si se retine retroactiv pensia de intretinere in aceasta situatie, precum si cadrul legal.

Raspuns:

Procedura retinerii din salariu in baza unei hotararii judecatoresti a sumei ce constituie pensie de intretinere este reglementata in capitolul privind poprirea din Codul de procedura civila, respectiv la art. 453 si urm.
Iata cateva prevederi pe care trebuie sa le aveti in vedere.

Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.

Poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata.
In adresa de poprire se va pune in vedere celei de-a treia persoane (tert poprit), interdictia de a plati debitorului sumele de bani.

In termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
a) sa consemneze suma de bani;
b) sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia. La cererea creditorului suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.

Atragem atentia ca neindeplinirea corespunzatoare a obligatiei de consemnare si plata a sumei cuvenite creditorului il expune pe angajatorul debitorului riscului unui litigiu.
Astfel, daca tertul poprit nu-si mai indeplineste obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi - art. 460 din Codul de proc. Civ.

In ceea ce priveste cuantumul sumei de retinut, precizam ca aveti doua posibilitati de realizare a retinerilor pana la acoperirea sumei datorate conform hotararii judecatoresti.


Managerul de Resurse Umane  - va ofera toate procedurile de Legislatia Muncii
Managerul de Resurse Umane - va ofera toate procedurile de Legislatia Muncii

Vezi detalii

Memorator Legislatia Muncii
Memorator Legislatia Muncii

Vezi detalii

Documente obligatorii din  Legislatia Muncii si Salarizare - redactate
Documente obligatorii din Legislatia Muncii si Salarizare - redactate

Vezi detalii
1. Cea mai facila metoda este retinerea luna de luna in viitor a unei sume care sa nu depaseasca o treime din salariul lunar, pana la acoperirea sumei.
2. De asemenea, exista posibilitatea considerarii platii salariilor anterioare (pana la momentul intervenirii obligatiei de a efectua retinerea) drept plata nedatorata. Prin urmare se deschide posibilitatea mai complicata de a rectifica statele de plata a salariilor, cu toate consecintele financiar-fiscale ce decurg din acesta. in aceasta situatie, salariatul trebuie sa restituie suma incasata si nedatorata, pe care o veti plati ca atare creditorului sau.

Prin urmare, veti opta pentru varianta cea mai convenabila, tinand cont de pozitia creditorului, din perspectiva prevederilor art. 460 din Codul de procedura civila mai sus amintit.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 16 Mai 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Retinerile din salariu Nota: 3.75 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (3)


25-Feb-2014

Buma ziua Va rog frumos lamuti-ma am o poprire de 700 leipe un veni conforn contractului de munca de 2100lei ,numai problema este ca eu nu incasezi 2100 lei venitul este mult sub nu trebuie calculat lunar accel 30%si rapotat la suma incasat ? Va multumesc

17-Nov-2012

Am un venit net lunar de 550 ron ,2 copii minori in intretinere,sunt divortata ,mi-a venit la servici poprire pe salar . M-i sa oprit din salar 1/3 si am mai luat 367lei .Intrebarea mea este cum pot trai 3 persoane cu 367 lei lunar.nu se tine cont de un venit net lunar minim?Si din 367 mai trebuie sa platesc si taxe gaz curent ,cu ce mai traim ?va multumesc

19-Oct-2011

am si eu o intrebare am deja o poprire pe salariu de curind mi-a venit o alta poprire am ajuns cu sal la jumatate intrebarea mea este daca o alta banca mai poate face o poprire avind sal jumatate

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Concediu Medical Cod 01 + Concediu Medical Sarcina LeuzieIntrebare: Am o d-na profesoara insarcinata care si-a luat concedii medicale cod 01- boala obisnuita si o sa-si mai ia; Ce nelamurire am: stiu ca un salariat poate sa efectueze intr-un an 90 zile calendaristice dupa care poate numai daca se prezinta pentru evaluare la o comisie medicala; intrebarea mea este daca salariata in cauza poate sa-si ia pana 90 zile calendaristice de ex in anul 2014 si sa continue cu cele de CM cod 08 sarcina lehuzie -126 zile ; se influenteaza unul pe calalalt? Multumesc.
 

Raspuns: Buna ziua, nu se influenteaza unul pe celalalt, singura influenta "negativa" a celui de cod 01 va fi... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii ”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Legislatia Muncii s-a schimbat!

 
Descarca GRATUIT raportul special
Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

 

 

 


 
Codul Muncii s-a schimbat!
Atentie la modificarile din REVISAL si Evaluarea Angajatilor aparute in 2015 !

Descarcati gratuit Raportul Special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii
[x]