Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Retinerile din salariu

Intrebare:

Conform art. 263 din Codul muncii, (2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv¬ .

Avem o hotarare judecatoreasca definitiva pentru retinerea pensiei de intretinere pentru un copil, data de incepere a executarii este 18.12.2006. Avem rugamintea de a ne spune cum se calculeaza si se retine retroactiv pensia de intretinere in aceasta situatie, precum si cadrul legal.

Raspuns:

Procedura retinerii din salariu in baza unei hotararii judecatoresti a sumei ce constituie pensie de intretinere este reglementata in capitolul privind poprirea din Codul de procedura civila, respectiv la art. 453 si urm.
Iata cateva prevederi pe care trebuie sa le aveti in vedere.

Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.

Poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata.
In adresa de poprire se va pune in vedere celei de-a treia persoane (tert poprit), interdictia de a plati debitorului sumele de bani.

In termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
a) sa consemneze suma de bani;
b) sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia. La cererea creditorului suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.

Atragem atentia ca neindeplinirea corespunzatoare a obligatiei de consemnare si plata a sumei cuvenite creditorului il expune pe angajatorul debitorului riscului unui litigiu.
Astfel, daca tertul poprit nu-si mai indeplineste obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi - art. 460 din Codul de proc. Civ.

In ceea ce priveste cuantumul sumei de retinut, precizam ca aveti doua posibilitati de realizare a retinerilor pana la acoperirea sumei datorate conform hotararii judecatoresti.
1. Cea mai facila metoda este retinerea luna de luna in viitor a unei sume care sa nu depaseasca o treime din salariul lunar, pana la acoperirea sumei.
2. De asemenea, exista posibilitatea considerarii platii salariilor anterioare (pana la momentul intervenirii obligatiei de a efectua retinerea) drept plata nedatorata. Prin urmare se deschide posibilitatea mai complicata de a rectifica statele de plata a salariilor, cu toate consecintele financiar-fiscale ce decurg din acesta. in aceasta situatie, salariatul trebuie sa restituie suma incasata si nedatorata, pe care o veti plati ca atare creditorului sau.

Prin urmare, veti opta pentru varianta cea mai convenabila, tinand cont de pozitia creditorului, din perspectiva prevederilor art. 460 din Codul de procedura civila mai sus amintit.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: -

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Stagiul Militar Se Adauga La Anii De Pensie ?

Intrebare: Doresc sa stiu urmatorul aspect, am facut stagiul militar de 2 ani la Marina Militara Mangalia, in perioada 19-10-1978 pana in 14-10-1980. Cand am plecat militar nu lucram nicaieri, ma intereseaza daca la pensie pot beneficia de acei doi ani ca vechime. Va multumesc !

Raspuns: Da, este stagiu asimilat la pensie in baza art 49 dinLegea 263 din 2010... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareComentarii articol
Postat de: ga*****
  Buma ziua Va rog frumos lamuti-ma am o poprire de 700 leipe un veni conforn contractului de munca de 2100lei ,numai problema este ca eu nu incasezi 2100 lei venitul este mult sub nu trebuie calculat lunar accel 30%si rapotat la suma incasat ? Va multumesc
Data adaugarii: 25-Feb-2014

Postat de: ai*****
  Am un venit net lunar de 550 ron ,2 copii minori in intretinere,sunt divortata ,mi-a venit la servici poprire pe salar . M-i sa oprit din salar 1/3 si am mai luat 367lei .Intrebarea mea este cum pot trai 3 persoane cu 367 lei lunar.nu se tine cont de un venit net lunar minim?Si din 367 mai trebuie sa platesc si taxe gaz curent ,cu ce mai traim ?va multumesc
Data adaugarii: 17-Nov-2012

Postat de: ni*****
  am si eu o intrebare am deja o poprire pe salariu de curind mi-a venit o alta poprire am ajuns cu sal la jumatate intrebarea mea este daca o alta banca mai poate face o poprire avind sal jumatate
Data adaugarii: 19-Oct-2011Adauga acest articol in site-ul tau