Consultanta in afaceri | Manager
 

Fondul de garantare pentru plata salariilor

Intrebare:

Fondul total de salarii brute la care se aplica cota contributiei la Fondul de garantare pentru plata salariilor include si salariile pensionarilor reangajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata/determinata?

Raspuns:

Apreciem ca intrebarea dvs. este generata de legatura indirecta care a fost stabilita intre CFGCS si contributia de somaj, asa cum a fost reglementata initial aceasta noua contributie prin Legea nr. 200/2006.

Chiar si in aceste conditii, precizam ca Legea nr. 200/2006 este un act normativ special, cu reguli proprii de aplicare stabilite prin H.G. nr. 1850/2006.

In acest context, trebuie sa amintim riscul care se asigura, respectiv posibilitatea aparitiei situatiei de neplata a drepturilor salariale de catre angajatorii fata de care s-a deschis procedura insolventei.

Asadar, accentul cade pe neplata drepturilor salariale, care poate interveni si in cazul salariatilor pensionari cu drept de munca.

Totodata nici in cuprinsul legii si nici al normelor metodologice nu se fac precizari speciale privind categoria pensionarului, iar definitia fondului de salarii din H.G. nr. 1850/2006 nu exclude veniturile din salarii realizate de acestia.

Prin urmare, aplicand un principiu juridic potrivit caruia unde legea nu distinge, nici noi nu distingem, si tinand cont de faptul ca legatura dintre asigurarile de somaj si CFGCS este mai de graba legata de raportare si gestionare, rezulta ca acesta din urma va viza si categoria pensionarilor cu drept de munca, ce presteaza activitate indiferent de tipul de contract individual de munca utilizat.


Cartea Verde a Legislatiei Muncii
Cartea Verde a Legislatiei Muncii

Vezi detalii

Norme legale privind delegarea si detasarea
Norme legale privind delegarea si detasarea

Vezi detalii

Documente obligatorii in legislatiamuncii si salarizare
Documente obligatorii in legislatiamuncii si salarizare

Vezi detalii

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 15 Mai 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nota: 5 din 1 voturi
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Cumul Pensie Anticipata Cu Alte Venituri Din PFA Si ChiriiIntrebare: -Art 114 din legea 263/2010, prevede ca pensia anticipata se suspenda cand pensionarul se regaseste in una din situatiile prevazute la art.6 alin.(1) pct.I,II sau IV -Art.6, alin (1), pct.IV prevede ca sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii,persoanele care realizeaza, in mod EXCLUSIV, un venit brut pe an calendaristic mai mare decat echivalent a 4 ori salariul mediu brut, respectiv membrii intreprinderii individuale(b) , PFA(c).... Intrebare este : Daca o persoana PFA realizeaza si v
 

Raspuns: Va multumesc mult. Desi legea este din 2010 , au fost persoane PFA care au iesit la pensie antici... citeste tot raspunsul aici


 

eNews Legislatia Muncii


Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"