Este legala o decizie de concediere disciplinara nemotivata?

Angajare si Concedierenemotivarea decizieiconcediere disciplinaresanctionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In randurile urmatoare, vom stabili in ce masura este legala o decizie de concediere disciplinara in cazul in care in continut se regaseste si o Hotarare a Consiliului de Administratie a S.A., respectiv numai nr. si data Hotararii C.A., care prevede concedierea unui salariat ca sanctiune disciplinara, fara a mai fi enumerate in Decizia de Concediere faptele care au constituit abateri disciplinare grave, acestea fiind inscrise in Procesul-Verbal, intocmit cu ocazia cercetarii disciplinare prealabile.


Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art. 252 din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Totodata, alin. (2) al aceluiasi articol prevede, sub sanctiunea nulitatii absolute, ca in decizia de sanctionare se cuprind in mod obligatoriu:

a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Fata de cele mentionate apreciem ca, decizia de sanctionare a salariatului trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu sub sanctiunea nulitatii absolute, toate elementele prevazute in cadrul art. 252 alin. (2) din Codul muncii.

Lipsa motivarii deciziei de sanctionare disciplinara antreneaza nulitatea ei. Simpla mentiune in decizia de sanctionare disciplinara a hotararii Consiliului de administratie sau a procesului-verbal al comisiei de disciplina nu pot fi considerate motivari ale deciziei respective.

Avand in vedere ca, potrivit prevederilor art. 252 alin (5) din Codul muncii, decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii acesteia, apreciem ca, pentru a nu fi constata nulitatea absoluta, aceasta trebuie intocmita potrivit prevederilor legale mentionate.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concedierenemotivarea decizieiconcediere disciplinaresanctionare

Data aparitiei: 23 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Este legala o decizie de concediere disciplinara nemotivata? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]